Zdrowa fasolowa z papryką - wystarczy za cały obiad!
      2021-09-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Fasolowa z papryką to pyszna, sycąca i zdrowa zupa, którą można przygotować stosunkowo szybko. Idealna na jesienny lub zimowy lunch czy obiad, a i na kolację po spacerze na chłodzie. Polecam ją także wegetarianom - po prostu muszą pominąć zawarty w przepisie boczek.
SKŁADNIKI
- 50 dag ugotowanej fasoli lub 2 puszki białej fasoli
 - włoszczyzna
 - cebula
 - 30 dag chudego wędzonego, surowego boczku
 - 3 strąki papryki - po jednym zielonym, żółtym i czerwonym
 - 5 dojrzałych pomidorów obranych ze skórki (albo puszka pomidorów bez skórki w kawałkach)
 - do smaku: sól, pieprz i słodka lub ostra papryka w proszku
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Włoszczyznę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
 - Boczek i cebulę pokroić, boczek podsmażyć do zrumienienia, dodać cebulę, lekko zrumienić i razem z włoszczyzną zalać wodą.
 - Gotować ok. 30 minut.
 - W tym czasie paprykę pokroić w paski, fasolę z puszki odcedzić na sicie, przelać wrzątkiem
 - Do wywaru dodać fasolę i pokrojoną paprykę, gotować 10 minut. W tym czasie sparzyć pomidory pokroić w kostkę.
 - Dodać do zupy przyprawy, pokrojone pomidory i ponownie zagotować. Podawać zupę posypaną zieleniną, z pieczywem.
 
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell