Zdrowa fasolowa z papryką - wystarczy za cały obiad!
2021-09-29
łatwy
30 min
4
Fasolowa z papryką to pyszna, sycąca i zdrowa zupa, którą można przygotować stosunkowo szybko. Idealna na jesienny lub zimowy lunch czy obiad, a i na kolację po spacerze na chłodzie. Polecam ją także wegetarianom - po prostu muszą pominąć zawarty w przepisie boczek.
SKŁADNIKI
- 50 dag ugotowanej fasoli lub 2 puszki białej fasoli
- włoszczyzna
- cebula
- 30 dag chudego wędzonego, surowego boczku
- 3 strąki papryki - po jednym zielonym, żółtym i czerwonym
- 5 dojrzałych pomidorów obranych ze skórki (albo puszka pomidorów bez skórki w kawałkach)
- do smaku: sól, pieprz i słodka lub ostra papryka w proszku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Włoszczyznę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Boczek i cebulę pokroić, boczek podsmażyć do zrumienienia, dodać cebulę, lekko zrumienić i razem z włoszczyzną zalać wodą.
- Gotować ok. 30 minut.
- W tym czasie paprykę pokroić w paski, fasolę z puszki odcedzić na sicie, przelać wrzątkiem
- Do wywaru dodać fasolę i pokrojoną paprykę, gotować 10 minut. W tym czasie sparzyć pomidory pokroić w kostkę.
- Dodać do zupy przyprawy, pokrojone pomidory i ponownie zagotować. Podawać zupę posypaną zieleniną, z pieczywem.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell