Zdrowa fasolowa z papryką - wystarczy za cały obiad!

Zdrowa fasolowa z papryką - wystarczy za cały obiad!
Autor: Shutterstock Tę zupę można przygotować w wersji bezmięsnej - bez boczku, tylko z podsmażoną na tłuszczu cebulą
łatwy
30 min
4

Fasolowa z papryką to pyszna, sycąca i zdrowa zupa, którą można przygotować stosunkowo szybko. Idealna na jesienny lub zimowy lunch czy obiad, a i na kolację po spacerze na chłodzie. Polecam ją także wegetarianom - po prostu muszą pominąć zawarty w przepisie boczek.

SKŁADNIKI

  • 50 dag ugotowanej fasoli lub 2 puszki białej fasoli
  • włoszczyzna
  • cebula
  • 30 dag chudego wędzonego, surowego boczku
  • 3 strąki papryki - po jednym zielonym, żółtym i czerwonym
  • 5 dojrzałych pomidorów obranych ze skórki (albo puszka pomidorów bez skórki w kawałkach)
  • do smaku: sól, pieprz i słodka lub ostra papryka w proszku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Włoszczyznę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Boczek i cebulę pokroić, boczek podsmażyć do zrumienienia, dodać cebulę, lekko zrumienić i razem z włoszczyzną zalać wodą.
  • Gotować ok. 30 minut.
  • W tym czasie paprykę pokroić w paski, fasolę z puszki odcedzić na sicie, przelać wrzątkiem
  • Do wywaru dodać fasolę i pokrojoną paprykę, gotować 10 minut. W tym czasie sparzyć pomidory pokroić w kostkę.
  • Dodać do zupy przyprawy, pokrojone pomidory i ponownie zagotować. Podawać zupę posypaną zieleniną, z pieczywem.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell

Zobacz GALERIĘ: Zupa fasolowa - 10 łatwych przepisów na fasolówkę

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej