Zapiekana zupa z pora i kapusty - pyszna zupa zapiekana z grzankami
2021-09-19
łatwy
30 min
4
Zapiekana zupa z pora i kapusty to świetny pomysł i na codzienną, rozgrzewającą porcję warzyw i na wykwintny obiad. Warzywna zupa zapieczona z grzankami pod pierzynką z dobrej jakości sera sprawdza się zawsze, kiedy chcemy zrobić wrażenie. I nie zawsze musi to być cebulowa.
SKŁADNIKI
- 2 spore pory
- 300 g włoskiej kapusty
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- 200 g sera (najlepiej gruyere)
- 8 kromek bagietki
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pory umyć i pokroić w cienkie półplasterki, cebulę obrać i pokroić podobnie.
- Czosnek obrać i posiekać, kapustę umyć i poszatkować.
- Pory i cebulę zeszklić na rozgrzanym w garnku maśle, wystarczy 4-5 minut.
- Następnie dodać czosnek i kapustę, dusić ok 5 min, po czym wlać bulion.
- Zupę przyprawić solą i pieprzem i gotować 10 min.
- Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć pieczywem i posypać połową startego sera.
- Grzanki delikatnie zalać zupą, posypać resztą sera.
- Zupę zapiekać ok 60 min w temperaturze 180 st. C.
Beszamel - Por: wartość odżywcza i właściwości pora