Zapiekana zupa z pora i kapusty - pyszna zupa zapiekana z grzankami

Zapiekana zupa z pora i kapusty
Autor: Shutterstock Zapiekana zupa z pora i kapusty w ozdobnej ceramicznej misce.
łatwy
30 min
4

Zapiekana zupa z pora i kapusty to świetny pomysł i na codzienną, rozgrzewającą porcję warzyw i na wykwintny obiad. Warzywna zupa zapieczona z grzankami pod pierzynką z dobrej jakości sera sprawdza się zawsze, kiedy chcemy zrobić wrażenie. I nie zawsze musi to być cebulowa.

SKŁADNIKI

  • 2 spore pory
  • 300 g włoskiej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 200 g sera (najlepiej gruyere)
  • 8 kromek bagietki
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pory umyć i pokroić w cienkie półplasterki, cebulę obrać i pokroić podobnie.
  • Czosnek obrać i posiekać, kapustę umyć i poszatkować.
  • Pory i cebulę zeszklić na rozgrzanym w garnku maśle, wystarczy 4-5 minut.
  • Następnie dodać czosnek i kapustę, dusić ok 5 min, po czym wlać bulion.
  • Zupę przyprawić solą i pieprzem i gotować 10 min.
  • Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć pieczywem i posypać połową startego sera.
  • Grzanki delikatnie zalać zupą, posypać resztą sera.
  • Zupę zapiekać ok 60 min w temperaturze 180 st. C.
Beszamel - Por: wartość odżywcza i właściwości pora
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej