Wykwintna zupa-krem z białych szparagów. Zadowolisz nią każde podniebienie

Zupa-krem z białych szparagów
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Wiosna sprzyja odnowie, a temu także sprzyjają szparagi. Każdy chyba chciałby zrzucić z siebie nadmiar nie tylko ciuchów. Tymczasem w szparagach jest moc – są dietetyczne, pomagają oczyścić organizm z toksyn i zachować młodość. Wykwintna szparagowa to moja wariacja na temat magicznej zupy z porów proponowanej przez Mireille Guiliano w jej głośnej niegdyś książce Francuzki nie tyją.

Kiedyś poczęstowałam tą zupą bardzo wybredną koleżankę. Skomentowała ją słowami: „Zupka, rzekłabym, wręcz wykwintna”. Nie powiem, bardzo mnie to mile połechtało i przesądziło, by tę zupę tak właśnie nazywać: wykwintna szparagowa.

SKŁADNIKI

  • pęczek białych szparagów
  • białe części pora
  • pół kalarepy
  • wywar mięsny lub warzywny
  • przyprawy: sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa
  • uprażone płatki migdałowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oczyszczamy warzywa, szparagi pozbywamy zdrewniałych części. Kroimy w duże kawałki.
  • Gotowy wywar (np. rosół z poprzedniego dnia) doprowadzamy do wrzenia. Do gotowania wybierzmy garnek z grubym dnem, a jeszcze lepiej gliniany.
  • Do wywaru dodajemy warzywa. Całość doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z ognia. Warzywa będą dochodzić pod przykryciem, nie tracą swoich cennych składników odżywczych.
  • Gdy warzywa zmiękną, miksujemy naszą zupę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem białym i świeżo startą gałką muszkatołową.
  • Na suchej paleni prażymy płatki migdałowe. Powinny się lekko przyrumienić.
  • Naszą zupę-krem z białych szparagów dekorujemy na talerzu prażonymi płatkami migdałowymi.
Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej