Wykwintna zupa-krem z białych szparagów. Zadowolisz nią każde podniebienie
2022-05-21
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Wiosna sprzyja odnowie, a temu także sprzyjają szparagi. Każdy chyba chciałby zrzucić z siebie nadmiar nie tylko ciuchów. Tymczasem w szparagach jest moc – są dietetyczne, pomagają oczyścić organizm z toksyn i zachować młodość. Wykwintna szparagowa to moja wariacja na temat magicznej zupy z porów proponowanej przez Mireille Guiliano w jej głośnej niegdyś książce Francuzki nie tyją.
Kiedyś poczęstowałam tą zupą bardzo wybredną koleżankę. Skomentowała ją słowami: „Zupka, rzekłabym, wręcz wykwintna”. Nie powiem, bardzo mnie to mile połechtało i przesądziło, by tę zupę tak właśnie nazywać: wykwintna szparagowa.
SKŁADNIKI
- pęczek białych szparagów
- białe części pora
- pół kalarepy
- wywar mięsny lub warzywny
- przyprawy: sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa
- uprażone płatki migdałowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyszczamy warzywa, szparagi pozbywamy zdrewniałych części. Kroimy w duże kawałki.
- Gotowy wywar (np. rosół z poprzedniego dnia) doprowadzamy do wrzenia. Do gotowania wybierzmy garnek z grubym dnem, a jeszcze lepiej gliniany.
- Do wywaru dodajemy warzywa. Całość doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z ognia. Warzywa będą dochodzić pod przykryciem, nie tracą swoich cennych składników odżywczych.
- Gdy warzywa zmiękną, miksujemy naszą zupę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem białym i świeżo startą gałką muszkatołową.
- Na suchej paleni prażymy płatki migdałowe. Powinny się lekko przyrumienić.
- Naszą zupę-krem z białych szparagów dekorujemy na talerzu prażonymi płatkami migdałowymi.
Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania