Wołowy krupnik z marchewką i groszkiem

Wołowy krupnik z marchewką i groszkiem
Autor: Shutterstock.com Wołowy krupnik z marchewką i groszkiem
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Jęczmienny krupnik na wołowym wywarze to pyszna wersja tej zdrowej zupy. Można wzbogacić jego smak na wiele sposobów. Wypróbujcie przepis na wołowy krupnik z pomidorami i mrożoną marchewką i groszkiem. Przepis idealny dla zapracowanych. Niewiele trzeba tu przygotowań, by cieszyć się zupą bogatą w smaki i składniki odżywcze.  

SKŁADNIKI

  • 500 g wołowiny bez kości, gulaszowej, z karczku lub łopatki lub biodrówki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 6 filiżanek wody
  • 2 kostki  bulionu wołowego
  • 1 łyżeczka każdego suszonego oregano, tymianku, bazylii i pietruszki
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej np. pęczaku lub mazurskiej
  • 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 250 g mrożonej marchewki z groszkiem
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rogrzej olej w rondlu z grubym dnem. Dodaj pokrojone w dużą kostkę mięso i zrumień go.
  • Dodaj pokrojoną cebulę i seler naciowy. Smaż do zeszklenia. 
  • Dodaj wodę i kostki bulionowe. Doprowadź do wrzenia.
  • Dodaj przyprawy ziołowe. Gotuj na małym ogniu przez 40 minut. 
  • Dodaj kaszę i ziemniaki. Gotuj około 15 minut.
  • Dodaj mrożoną marchewkę z groszkiem. Gotuj jeszcze 5 minut.
  • Przypraw koncentratem pomidorowym. Spróbuj i dopraw solą oraz mielonym pieprzem.  
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?

Krupnik - najlepsze przepisy na domową zupę

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej