Wołowy krupnik z marchewką i groszkiem
2022-04-25
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Jęczmienny krupnik na wołowym wywarze to pyszna wersja tej zdrowej zupy. Można wzbogacić jego smak na wiele sposobów. Wypróbujcie przepis na wołowy krupnik z pomidorami i mrożoną marchewką i groszkiem. Przepis idealny dla zapracowanych. Niewiele trzeba tu przygotowań, by cieszyć się zupą bogatą w smaki i składniki odżywcze.
SKŁADNIKI
- 500 g wołowiny bez kości, gulaszowej, z karczku lub łopatki lub biodrówki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 cebula
- 1 łodyga selera naciowego
- 6 filiżanek wody
- 2 kostki bulionu wołowego
- 1 łyżeczka każdego suszonego oregano, tymianku, bazylii i pietruszki
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej np. pęczaku lub mazurskiej
- 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 250 g mrożonej marchewki z groszkiem
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rogrzej olej w rondlu z grubym dnem. Dodaj pokrojone w dużą kostkę mięso i zrumień go.
- Dodaj pokrojoną cebulę i seler naciowy. Smaż do zeszklenia.
- Dodaj wodę i kostki bulionowe. Doprowadź do wrzenia.
- Dodaj przyprawy ziołowe. Gotuj na małym ogniu przez 40 minut.
- Dodaj kaszę i ziemniaki. Gotuj około 15 minut.
- Dodaj mrożoną marchewkę z groszkiem. Gotuj jeszcze 5 minut.
- Przypraw koncentratem pomidorowym. Spróbuj i dopraw solą oraz mielonym pieprzem.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?