Węgierska zupa z karpia: przepis nie tylko świąteczny

2021-03-29
Węgierska zupa z karpia
Autor: Shutterstock Węgierska zupa z karpia jest smaczna i prosta w przygotowaniu
łatwy
50 min
4

Jeśli karpia nie jesz tylko od święta, wypróbuj przepis na węgierską zupę z karpia. Jest smaczna i pożywna, a dzięki dużej ilości papryki, pomidorów i cebuli wcale nie smakuje jak klasyczna zupa rybna. Węgierska zupa z karpia to idealne danie, jeśli szkoda ci wyrzucać odpadów kostnych po filetowaniu. Podpowiadamy, jak zrobić smaczną zupę z karpia z pikantną, węgierską nutą. 

Zobacz także Przepis na zupę z karpia oraz Przepis na zupę z karpia z piernikiem

SKŁADNIKI

  • 1 kg karpia
  • 1,5 l wody
  • 3 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 2 pomidory lub mały koncentrat pomidorowy
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • sól
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sprawiamy karpia odkładając na bok kręgosłup i głowę. Resztę mięsa filetujemy, kroimy na kawałki, solimy i posypujemy papryką.
  • Głowę i kręgosłup karpia zalewamy lekko osolonym wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu.
  • Cebulę kroimy na talarki, a paprykę na wąskie paseczki lub w kostkę. Na łyżce oleju przesmażamy cebulę.
  • Gdy zacznie się złocić, dodajemy paprykę i koncentrat lub pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Dusimy warzywa do miękkości.
  • Z wywaru usuwamy ości i łeb ryby, za to dodajemy przetarte na sicie warzywa. Do tak przygotowanej zupy wkładamy kawałki karpia i gotujemy na małym ogniu około pół godziny. Doprawiamy do smaku solą i papryką.
  • Zupę podajemy gorącą posypaną obficie posiekaną natką pietruszki.
Redakcja
więcej