Węgierska zupa z karpia: przepis nie tylko świąteczny
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Jeśli karpia nie jesz tylko od święta, wypróbuj przepis na węgierską zupę z karpia. Jest smaczna i pożywna, a dzięki dużej ilości papryki, pomidorów i cebuli wcale nie smakuje jak klasyczna zupa rybna. Węgierska zupa z karpia to idealne danie, jeśli szkoda ci wyrzucać odpadów kostnych po filetowaniu. Podpowiadamy, jak zrobić smaczną zupę z karpia z pikantną, węgierską nutą.
Zobacz także Przepis na zupę z karpia oraz Przepis na zupę z karpia z piernikiem
SKŁADNIKI
- 1 kg karpia
- 1,5 l wody
- 3 cebule
- 2 czerwone papryki
- 2 pomidory lub mały koncentrat pomidorowy
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- sól
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sprawiamy karpia odkładając na bok kręgosłup i głowę. Resztę mięsa filetujemy, kroimy na kawałki, solimy i posypujemy papryką.
- Głowę i kręgosłup karpia zalewamy lekko osolonym wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu.
- Cebulę kroimy na talarki, a paprykę na wąskie paseczki lub w kostkę. Na łyżce oleju przesmażamy cebulę.
- Gdy zacznie się złocić, dodajemy paprykę i koncentrat lub pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Dusimy warzywa do miękkości.
- Z wywaru usuwamy ości i łeb ryby, za to dodajemy przetarte na sicie warzywa. Do tak przygotowanej zupy wkładamy kawałki karpia i gotujemy na małym ogniu około pół godziny. Doprawiamy do smaku solą i papryką.
- Zupę podajemy gorącą posypaną obficie posiekaną natką pietruszki.