Zupa z karpia na pierniku

2021-03-31
Zupa z karpia na pierniku
Autor: Shutterstock Zupa z karpia zabielona śmietaną
średni
40 min
4

Zupa z karpia na pierniku to staropolskie danie, serwowane podczas wigilijnej wieczerzy. Jak przygotować tę tradycyjną potrawę? Podajemy dobry przepis.

Polecamy również inne świąteczne potrawy z piernikiem: Śledź z burakami, orzechami i piernikiem oraz Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami.

Sprawdź również >>> Śledzie pod buraczaną pierzynką w piernikowym sosie

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 kg karpia
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 1/2 selera
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 opakowanie pierników bez polewy
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa: marchewki, pietruszki i selera zalać wyszorować i obrać.
  • Zalać 2 litrami wody. Dodać ziarenka pieprzu i posolić.  Gotować 20 minut.
  • Karpia sprawić i opłukać, włożyć do wywaru warzywnego (razem z głową ale bez oczu i bez skrzeli), gotować ok. 20 minut.
  • Ostrożnie wyjąć rybę, mięso podzielić na małe kawałki, wywar przecedzić przez gęste sito. Pokroić marchewki, dodać do wywaru.
  • Pierniczki zalać wrzącą wodą (tak, by je przykryła). Gdy zmiękną, przetrzeć przez gęste sito i dodać do zupy.
  • Zupę zagotować, dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem włożyć do zupy kawałki ryby, podgrzać. Posypać posiekaną natką pietruszki.