Wegańska zupa z brukselki i kalafiora: zdrowa porcja warzyw dla twojej rodziny
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Wegańska zupa z brukselki i kalafiora to przede wszystkim czysty smak warzyw. Smak skondensowany i absolutnie doskonały. Nie mówiąc o tym, że to zdrowa i pożądana porcja warzyw dla ciebie i twoich bliskich.
Wielbicielom zup oraz wszystkim tym, którzy chcą żyć zdrowo, polecamy książkę Adrianny Ewy Stawskiej i Ludmiły Stawskiej „Królestwo zup” do kupienia w dobrych księgarniach, w EMPIKu oraz w naszym sklepie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g brukselki, pokrojonej na połówki
- 500 g kalafiora podzielonego na różyczki
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 marchewka, drobno pokrojona lub starta na tarce
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1,5 l bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozgrzać olej rośliny.
- Dodać wszystkie warzywa i smażyć do zrumienienia.
- Wlać bulion warzywny, doprowadzić do wrzenia.
- Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze około 5 minut.
- Połowę zupy wraz z warzywami odlać, zmiksować lub rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
- Połączyć ponownie zupę z zupą zmiksowaną. Przyprawić solą i pieprzem.