Warzywna zupa na odchudzanie: zielona, obfita, pyszna
2023-10-09
łatwy
30 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zupy warzywne polecane są w każdej diecie odchudzającej. Dostarczają niezbędnych składników odżywczych oraz błonnika. Są niskokaloryczne. Przywracają ukałdowi pokarmowemu naturalny rytm pracy. Zupa jest jak balsam dla jelit. Polecam tę pyszną zupę warzywną, której porcja 300 ml to tylko 225 kcal.
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 4 ząbki czosnku, posiekane drobno
- 1 łodyga selera naciowego, pokrojonego na plasterki
- 1 cukinia młoda, pokrojona na ćwierć plasterki
- 350 g zielonej fasolki szparagowej, pokrojone na kawałki
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 150 g zielonego groszku, świżego lub mrożonego
- 150 g zielonych szparagów (opcjonalnie), pokrojone na kawałki
- 1 puszka fasolki cannellini
- ¾ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu
- 6 łyżeczek pesto
- 1 łyżka migdałów, pokrojonych na płatki i uprażonych na suchej patelni
- świeże liście bazylii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i czosnek. Smażyć do zeszklenia.
- Do garnka dodać seler naciowy i cukinię. Smażyć 2 minuty.
- Dodać fasolkę szparagową. Smażyć jeszcze 2 minuty.
- Wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia. Gotować na średnim ogniu przez 15 minut.
- Do wrzącej zupy dodać zielony groszek i ewentualnie szparagi. A także odcedzoną fasolkę z puszki. Gotować jeszcze 3 minuty.
- Zupę podać w miskach z łyżeczką pesto, posypaną płatkami migdałów i porwanymi liścmi bazylii.
Beszamel - Zupa z młodych jarzyn z fasolką szparagową