Ukraiński barszcz z pieczarkami na indyczym rosole: rozgrzewa i syci
2022-06-08
łatwy
60 min
4
Dieta bezglutenowa
Ukraiński barszcz z pieczarkami na indyczym rosole to pyszna zupa, który syci i rozgrzewa. Przygotowanie barszczu w stylu ukraińskim wymaga nieco zachodu, ale zapewniamy, że warto.
SKŁADNIKI
- 1 kg porcji rosołowej z indyka
- 3 l wody
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 100 ml przecieru lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 marchew
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 papryka czerwona
- 1/6 główki kapusty białej
- 1 burak (pieczony lub gotowany)
- 100 g pieczarek
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- 2 listki laurowe
- 1 ząbek czosnku
- sok z cytryny do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Porcję rosołową z indyka włożyć do garnka, zalać wodą, posolić i doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować do miękkości, około 40 minut.
- W czasie gdy mięso się gotuje, przygotować warzywa, umyć i obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę. Cebulę, seler i paprykę pokroić drobno.
- Kapustę zszatkować. Pieczarki pokroić na cienkie plasterki. Marchew i buraka pokroić na zapałkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Z gotowego bulionu wyjąć mięso, bulion posolić do smaku, dodać ziemniaki i gotować na średnim ogniu.
- Gdy ziemniaki są już prawie gotowe, dodać zszatkowaną kapustę i pieczarki oraz listek laurowy.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać cebulę, marchew, selera, paprykę, smażyć, aż warzywa staną się miękkie. Dodać buraka i przecier lub koncentrat pomidorowy i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Uduszone warzywa dodać do zupy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Zupę doprowadzić do wrzenia, następnie spróbować, posolić i popieprzyć do smaku, doprawić sokiem z cytryny. Przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu jeszcze 20 minut.
Beszamel - Buraki