Tradycyjny krupnik z zasmażką
2021-05-24
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Tradycyjny krupnik z zasmażką to jarska zupa z kaszą jęczmienną. Maślana zasmażka przełamuje smak zupy i nadaje mu miękkości. Przygotowanie zupy jest banalnie łatwe. Krupnik po prostu gotuje się sam. Wypróbujcie i podzielcie się z nami opinią!
SKŁADNIKI
- 1,5 l wody bulionu warzywnego
- 300 g włoszczyzny: marchewka, pietruszka, seler, por
- 100 g kaszy jęczmiennej perłowej lub mazurskiej
- 4 ziemniaki
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka natki pietruszki posiekanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Włoszczyznę oraz ziemniaki, obrać i pokroić w kostkę.
- Bulion zagotować. Do wrzącego wywaru włożyć pokrojone warzywa oraz kaszę.
- Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu. Gotować około 15 minut.
- Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie, a kasza się rozklei.
- Masło stopić na patelni. Dodać masło. Smażyć, mieszając.
- Jasną zasmażkę dodać do zupy. Zagotować.
- Rozlać do talerzy i podać z natką pietruszki.
Beszamel: Nowalijki – czy warto je jeść?