Tradycyjny krupnik z zasmażką

Tradycyjny krupnik z zasmażką
Autor: Shutterstock.com Krupnik z zasmażką podany z natką pietruszki i pajdą chleba
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Tradycyjny krupnik z zasmażką to jarska zupa z kaszą jęczmienną. Maślana zasmażka przełamuje smak zupy i nadaje mu miękkości. Przygotowanie zupy jest banalnie łatwe. Krupnik po prostu gotuje się sam. Wypróbujcie i podzielcie się z nami opinią! 

SKŁADNIKI

  • 1,5 l wody bulionu warzywnego
  • 300 g włoszczyzny: marchewka, pietruszka, seler, por
  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej lub mazurskiej
  • 4 ziemniaki
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka natki pietruszki posiekanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Włoszczyznę oraz ziemniaki, obrać i pokroić w kostkę.
  • Bulion zagotować. Do wrzącego wywaru włożyć pokrojone warzywa oraz kaszę. 
  • Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu. Gotować około 15 minut.  
  • Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie, a kasza się rozklei.
  • Masło stopić na patelni. Dodać masło. Smażyć, mieszając. 
  • Jasną zasmażkę dodać do zupy. Zagotować. 
  • Rozlać do talerzy i podać z natką pietruszki. 
Beszamel: Nowalijki – czy warto je jeść?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej