Tania zupa z makaronem i parówkami: łatwy przepis na sycące pierwsze danie
2022-01-04
łatwy
20 min
4
Ta tania zupa jest jest pożywna i bardzo łatwa w przygotowaniu. Dodatek makaronu zagęszcza ją, a dobrej jakości parówki to zdrowe źródło protein. Ponieważ parówki mają posmak wędzonki, zupa jest niezwykle smaczna. Polecam, gdy szukacie pomysły na szybki obiad lub kolację. Smacznego!
SKŁADNIKI
- 250 g parówek lub kiełbasy parówkowej dobrej jakości
- 2 łyżki oleju lub 1 łyżka oleju i 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera wielkości pudełka do zapałek
- 1½ l rosołu drobiowego
- 300 g ziemniaków
- 100 g makaronu drobnego
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa obierz. Cebulę pokrój w kostkę, Czosnek drobno posiekaj. Warzywa korzeniowe zetrzyj na tarce. Ziemniaki również pokrój w większą kostkę.
- W rondlu z grubym dnem rozgrzej tłuszcz. Dodaj cebulę oraz czosnek. Smaż do zeszklenia cebuli. Zazwyczaj zajmuje to około 3 minut.
- Następnie dodaj starte warzywa. I smaż przez kolejne 3 minuty.
- Do rondla wlej rosół. Doprowadź do wrzenia. Dodaj pokrojone ziemniaki. Zagotuj.
- Gdy zupa ponownie zawrze, dodaj suchy makaron i gotuj 10-12 minut.
- W międzyczasie pokrój parówki w kostkę. Dodaj wędlinę do gotowej zupy.
- Zamieszaj zupę i spróbuj. W razie potrzeby przypraw ją solą oraz pieprzem.
- Dodaj posiekany koperek i rolej do talerzy. Zupę można podać ze świeżym pieczywem lub pełnoziarnistymi krakersami.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?