Tania zupa z makaronem i parówkami: łatwy przepis na sycące pierwsze danie

Tania zupa z makaronem i parówkami: łatwy przepis na sycące pierwsze danie
Autor: Shutterstock.com Tania zupa z makaronem i parówkami: łatwy przepis na sycące pierwsze danie
łatwy
20 min
4

Ta tania zupa jest jest pożywna i bardzo łatwa w przygotowaniu. Dodatek makaronu zagęszcza ją, a dobrej jakości parówki to zdrowe źródło protein. Ponieważ parówki mają posmak wędzonki, zupa jest niezwykle smaczna. Polecam, gdy szukacie pomysły na szybki obiad lub kolację. Smacznego! 

SKŁADNIKI

  • 250 g parówek lub kiełbasy parówkowej dobrej jakości
  • 2 łyżki oleju lub 1 łyżka oleju i 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera wielkości pudełka do zapałek
  • 1½ l rosołu drobiowego
  • 300 g ziemniaków
  • 100 g makaronu drobnego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa obierz. Cebulę pokrój w kostkę, Czosnek drobno posiekaj. Warzywa korzeniowe zetrzyj na tarce. Ziemniaki również pokrój w większą kostkę.
  • W rondlu z grubym dnem rozgrzej tłuszcz. Dodaj cebulę oraz czosnek. Smaż do zeszklenia cebuli. Zazwyczaj zajmuje to około 3 minut. 
  • Następnie dodaj starte warzywa. I smaż przez kolejne 3 minuty.
  • Do rondla wlej rosół. Doprowadź do wrzenia. Dodaj pokrojone ziemniaki. Zagotuj. 
  • Gdy zupa ponownie zawrze, dodaj suchy makaron i gotuj 10-12 minut.
  • W międzyczasie pokrój parówki w kostkę. Dodaj wędlinę do gotowej zupy. 
  • Zamieszaj zupę i spróbuj. W razie potrzeby przypraw ją solą oraz pieprzem.
  • Dodaj posiekany koperek i rolej do talerzy. Zupę można podać ze świeżym pieczywem lub pełnoziarnistymi krakersami.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?

Zupa fasolowa - 10 łatwych przepisów na fasolówkę

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej