Ta zupa to prawdziwy hit w moim domu. Wciąż jestem zachwycona jej smakiem i kolorem

2025-03-06
Kinga Goldstein
Ta zupa to prawdziwy hit w moim domu. Wciąż jestem zachwycona jej smakiem i kolorem
Autor: Shutterstock.com Ta zupa to prawdziwy hit w moim domu. Wciąż jestem zachwycona jej smakiem i kolorem
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pełna smaku, rozgrzewająca i... fioletowa. Zupa krem z czerwonej kapusty to danie, które na długo pozostanie w naszej pamięci. Zachwyca nie tylko jej intensywny smak, ale również niecodzienny kolor. Jedynym jej minusem jest fakt, że kiedy już raz ją spróbujemy, będziemy stale ją robić.

Dlaczego ta zupa krem to dobry pomysł? Bogactwo minerałów i witamin

Zupa krem z czerwonej kapusty to wspaniały pomysł na przepyszny i niezwykle zdrowy obiad. Dlatego warto wpisać ją do swojego menu, by móc cieszyć się wszelkimi korzyściami, jakie z niej wynikają.

Sama w sobie czerwona kapusta jest wypełniona witaminami i minerałami, jak na przykład witaminą C, która wzmacnia odporności i działa jako silny antyoksydant. Co więcej, znajdziemy w niej również witaminę K, wspomagający trawienie błonnik i oczywiści antycyjany, które działają przeciwzapalnie i przeciwstarzeniowe.

Zupa krem z czerwonej kapusty jest niskokaloryczna, jednak dzięki zawartości błonnika i zdrowych tłuszczów przez długi czas będziemy mogli cieszyć się uczuciem sytości. Jest to więc idealny wybór dla osób dbających o linię.

Różne wersje wspaniałej zupy. Dodaj to co lubisz

Oczywiście zupkę można modyfikować według swoich upodobań. Jeśli chcemy by była bardziej kremowa możemy dodać zamiast mleka kokosowego śmietanę 18 proc. lub jogurt naturalny.

Jeśli chcemy dodać trochę chrupkości do naszego posiłki możemy dodać do niej prażone pestki dyni, słonecznika lub grzaneczki. Dla jeszcze bardziej sycącej wersji dodać możemy również ciecierzycę czy soczewicę.

SKŁADNIKI

  • 500 gram czerwonej kapusty
  • 1 duży ziemniak
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy lub masła
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • Sól, pieprz do smaku
  • gałka muszkatołowa, kminek mielony

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę drobno siekamy.
  • Marchewkę i ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę.
  • Cebulę i czosnek drobno siekamy.
  • W dużym garnku rozgrzewamy oliwę lub masło.
  • Wrzucamy cebulę oraz czosnek i smażymy, aż się zeszkli.
  • Dodajemy kapustę, marchewkę i ziemniaka - smażymy kilka minut cały czas mieszając.
  • Dodajemy bulion.
  • Doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem i gałką muszkatołową.
  • Gotujemy na małym ogniu około 25 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • Zupę blendujemy na gładki krem.
  • Dodajemy mleko kokosowe i ocet jabłkowy.
Żurek czy barszcz biały? Która wielkanocna zupa jest lepsza?
Kinga Goldstein