Szybka zupa na rosole: łatwa, pożywna, smaczna

Szybka zupa na rosole: łatwa, pożywna, smaczna
Autor: Shutterstock.com Szybka zupa na rosole: łatwa, pożywna, smaczna
łatwy
30 min
4

Szybką zupę na rosole przygotujesz w kilka chwil. Zupa z dodatkiem warzyw i gotowanego mięsa jest łatwa, pożywna, smaczna. Idealna w zabiegany dzień, kiedy chcemy zjeść coś kojącego i pysznego. Koniecznie wypróbuj! 

SKŁADNIKI

  • 1,2 l rosołu drobiowgo
  • 1 pierś kurczaka, ugotowana
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 1 marchew, pokrojona na talarki
  • 1 kawałek pora, długości 15 cm, pokrojony na krążki
  • 1 mała puszka (75 g) zielonego groszku, osączonego z zalewy
  • 200 g makaronu krajanka
  • natka pietruszki dla zdrowia i do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę. 
  • Dodaj pokrojoną marchewkę i pora. Smaż, aż warzywa zmiękną i stracą na objętości.
  • Wlej bulion i doprowadź do wrzenia.
  • Dodaj makaron. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Na koniec dodaj zielony groszek oraz poszarpaną na grubsze włókna pierś kurczaka. Gotuj jeszcze 2-3 minuty.
  • Podaj z posiekaną natką pietruszki, która jest nie tylko źródłem smaku, ale także witamin niezbędnych dla naszej skóry i włosów. Smacznego! 
Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki

Co zrobić z mięsa z rosołu? Sprawdź 7 genialnych sposobów na gotowane mięso

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej