Szybka zupa na rosole: łatwa, pożywna, smaczna
2022-03-08
łatwy
30 min
4
Szybką zupę na rosole przygotujesz w kilka chwil. Zupa z dodatkiem warzyw i gotowanego mięsa jest łatwa, pożywna, smaczna. Idealna w zabiegany dzień, kiedy chcemy zjeść coś kojącego i pysznego. Koniecznie wypróbuj!
SKŁADNIKI
- 1,2 l rosołu drobiowgo
- 1 pierś kurczaka, ugotowana
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 1 marchew, pokrojona na talarki
- 1 kawałek pora, długości 15 cm, pokrojony na krążki
- 1 mała puszka (75 g) zielonego groszku, osączonego z zalewy
- 200 g makaronu krajanka
- natka pietruszki dla zdrowia i do dekoracji
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę.
- Dodaj pokrojoną marchewkę i pora. Smaż, aż warzywa zmiękną i stracą na objętości.
- Wlej bulion i doprowadź do wrzenia.
- Dodaj makaron. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na koniec dodaj zielony groszek oraz poszarpaną na grubsze włókna pierś kurczaka. Gotuj jeszcze 2-3 minuty.
- Podaj z posiekaną natką pietruszki, która jest nie tylko źródłem smaku, ale także witamin niezbędnych dla naszej skóry i włosów. Smacznego!
Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki