Staropolski barszcz wigilijny: prosty przepis

Staropolski barszcz wigilijny: prosty przepis
Autor: Shutterstock Sprawdź, jak zrobić aromatyczny barszcz wigilijny o pięknej barwie
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Aromatyczny barszcz wigilijny - najlepiej z uszkami - to w wielu domach obowiązkowy punkt w menu na Wigilię. Podajemy przepis na klasyczny barszcz czerwony gotowany na włoszczyźnie z dodatkiem suszonych grzybów. Staropolski barszcz wigilijny jest  dzięki temu bardzo esencjonalny i wyjątkowo pyszny. Jest też wyjątkowo łatwy do przygotowania.

 Tajemnicą pięknego koloru barszczu czerwonego jest  lekkie zakwaszenie go oraz uwaga podczas podgrzewania barszczu. Należy go doprowadzić do wrzenia na małym ogniu i natychmiast  wyłączyć ogień pod nim. Gdy barszcz za długo się gotuje, zbrązowieje.

Polecamy również inne przepisy na wigilijne barszcze:

Prosty barszcz czerwony,

Barszcz czerwony z kulebiakiem 

Wigilijny barszcz z uszkami.

Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy:

Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami,

Wigilijna zupa rybna ,

Zupa migdałowa

Wigilijna zupa grzybowa.

SKŁADNIKI

  • włoszczyzna (seler, pietruszka, marchew, por)
  • cebula
  • 4 buraki
  • sok buraczany
  • około 80 g suszonych grzybów
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • czarny pieprz w ziarnach
  • sól, cukier i kwasek cytrynowy (do smaku)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane, umyte i pokrojone jarzyny (w zależności od upodobania - w plastry, kostkę) wrzucamy do wrzącej wody i obgotowujemy.
  • Następnie dodajemy pokrojone buraki, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. W tym samym czasie w drugim garnku gotujemy suszone grzyby.
  • Gdy jarzyny i buraki odpowiednio zmiękną, a grzyby oddadzą smak i aromat wodzie, oba wywary łączymy, przelewając je przez sitko do wspólnego garnka.
  • Następnie dodajemy odpowiednią ilość soku buraczanego (1 i 1/2 l wywaru = 1/2 l soku). Całość doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.
  • Aby barszcz nabrał intensywniejszej barwy, dodajemy sok z jednego utartego, surowego buraka.
  • Doprawiamy do smaku solą i cukrem, w razie potrzeby możemy barszcz zakwasić szczyptą kwasku cytrynowego.
Beszamel - Buraki
Daniel Działa

Z wykształcenia polonista i amerykanista, z zawodu – bardziej ten pierwszy. Od ponad dekady zajmuje się pracą nad tekstami: pisaniem, redagowaniem, okazjonalnie korektą. Specjalizuje się przede wszystkim w tematyce home & living, …

więcej