Rozgrzewająca zupa pomidorowa z imbirem - na jesień i zimę [przepis]
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Przepis na zupę pomidorową z imbirem przyda się na jesienne i zimowe dni. Taka zupa znakomicie rozgrzewa, a także wzmacnia odporność. Sprawdź, jak zrobić pyszną zupę z imbirem!
Zupa pomidorowa jest jedną z najpopularniejszych zup w polskiej kuchni. Niezwykle pożywna, niskokaloryczna i łatwa w przyrządzenia. Pomidory - główny jej składnik - są bardzo cenne dla zdrowia. Stanowią źródło witaminy C, K, E, biotyny (B7), witamin z grupy B oraz kwasu foliowego. Ponadto dostarczają makro- i mikroelementy, kwasy omega i błonnik. Zawarty w nich przeciwutleniacz likopen nadaje pomidorom czerwony kolor, a przy tym chroni nas przed chorobami serca, nowotworami i miażdżycą.
ZOBACZ >>> Inne przepisy na zupy warzywne
SKŁADNIKI
- 700 ml bulionu warzywnego
- 3 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 puszka całych pomidorów bez skórki
- łyżka śmietany 18%
- około 4 cm obranego korzenia imbiru
- natka pietruszki
- sól, pieprz, cukier do smaku
- oliwa lub masło
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzewamy około 2 łyżek oliwy (można użyć masła). Wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Smażymy około 5 minut.
- W garnku przygotowujemy bulion warzywny. Dodajemy zeszkloną cebulę i czosnek. Doprowadzamy do wrzenia.
- Następnie wkładamy pomidory, imbir oraz przecier. Trzymamy na ogniu przez kolejne 15 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- Przed podaniem zabielamy śmietaną, a na talerzu posypujemy pokrojoną natką pietruszki.