Rozgrzewająca zupa pomidorowa z imbirem - na jesień i zimę [przepis]

2021-03-29
Zupa pomidorowa z imbirem
Autor: Shutterstock Zupa pomidorowa z imbirem świetnie rozgrzewa i jeszcze lepiej smakuje. 
łatwy
30 min
4

Przepis na zupę pomidorową z imbirem przyda się na jesienne i zimowe dni. Taka zupa znakomicie rozgrzewa, a także wzmacnia odporność. Sprawdź, jak zrobić pyszną zupę z imbirem!

Zupa pomidorowa jest jedną z najpopularniejszych zup w polskiej kuchni. Niezwykle pożywna, niskokaloryczna i łatwa w przyrządzenia. Pomidory - główny jej składnik - są bardzo cenne dla zdrowia. Stanowią źródło witaminy C, K, E, biotyny (B7), witamin z grupy B oraz kwasu foliowego. Ponadto dostarczają makro- i mikroelementy, kwasy omega i błonnik. Zawarty w nich przeciwutleniacz likopen nadaje pomidorom czerwony kolor, a przy tym chroni nas przed chorobami serca, nowotworami i miażdżycą.

ZOBACZ >>> Inne przepisy na zupy warzywne

SKŁADNIKI

  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 puszka całych pomidorów bez skórki
  • łyżka śmietany 18%
  • około 4 cm obranego korzenia imbiru
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • oliwa lub masło
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzewamy około 2 łyżek oliwy (można użyć masła). Wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Smażymy około 5 minut.
  • W garnku przygotowujemy bulion warzywny. Dodajemy zeszkloną cebulę i czosnek. Doprowadzamy do wrzenia.
  • Następnie wkładamy pomidory, imbir oraz przecier. Trzymamy na ogniu przez kolejne 15 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  • Przed podaniem zabielamy śmietaną, a na talerzu posypujemy pokrojoną natką pietruszki.
Redakcja
więcej