Robię zielone pesto i dodaję do tej kremowej zupy. To pyszne połączenie smaków i aromatów

zupa pomidorowa z pesto pietruszkowym
Autor: Shutterstock Zamiast bazylii, wybierz natkę pietruszki. Zupa pomidorowa z tym sosem smakuje przepysznie.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Przepisów na zupy pomidorowe nie brakuje. Wciąż powstają nowe receptury, które urzekają smakiem i aromatem. Jednym z pomysłów jest wyborna kremowa zupa pomidorowa z dodatkiem pesto pietruszkowego. To świetny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Oto błyskawiczny przepis na pyszną zupę krem z pomidorów z pesto pietruszkowym.

Czy można dodać pesto do zupy?

Sos pesto to jeden z przysmaków kuchni włoskiej. W tradycyjnym przepisie głównymi składnikami są świeża bazylia, czosnek, orzeszki piniowe i oliwa z oliwek. Sos pesto jest uniwersalny i świetnie smakuje z makaronami. Można przygotować z niego marynatę do mięsa lub dodać do sałatki. Doskonale podkręca smak domowych zup.

W tym przepisie na smaczną zupę krem z pomidorów włoski sos przygotowuje się z innych produktów. Zamiast świeżej bazylii wykorzystuje się natkę pietruszki oraz kilka innych nieoczywistych składników. Pesto w tym wydaniu jest łatwe, a efekt smakowy zachwyca. Domowe pesto pietruszkowe pysznie łączy się z kremową zupą pomidorową.

Z czego jest najlepsza zupa pomidorowa?

Z czego zrobić kremową zupę pomidorową z pesto pietruszkowym? Aby przygotować cztery porcje znakomitej zupy krem z pomidorów z dodatkiem pietruszkowego pesto, potrzebne są łatwo dostępne produkty. Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwszą z nich stanowią produkty potrzebne do ugotowania smakowitej zupy, a druga obejmuje składniki do domowego pesto pietruszkowego.

Co jest więc niezbędne, aby ugotować garnek smakowitej pomidorowej? A jakie produkty są potrzebne, aby przyrządzić smaczne domowe pesto pietruszkowe? Wszystkie składniki są w sklepach przez cały rok.

  • składniki do kremowej zupy – pomidory pelati w puszce, cebula, seler, masło, ser mozzarella, przyprawy
  • składniki do pesto pietruszkowego – natka pietruszki, ser żółty, pestki dyni i słonecznika, oliwa z oliwek lub olej, czosnek, przyprawy

Jak zrobić kremową zupę pomidorową z pesto pietruszkowym?

Przepis na pełną smaku i aromatu zupę krem z pomidorów podkręconą pietruszkowym sosem pesto nie jest trudny. Przygotowanie nie wymaga długich godzin w kuchni. Znakomity obiad z tą wyśmienitą zupą w roli głównej jest gotowy w pół godziny.

Jak ugotować smakowitą zupę z pomidorów w kremowej odsłonie? A jak zrobić pietruszkowe pesto, które podkręci jej smak? Postępując według tego sprawdzonego przepisu kremowa zupa pomidorowa z niebanalnym pesto uda się już za pierwszym razem.

  • 1. krok – zmiksowanie natki pietruszki z pozostałymi składnikami na gładki sos pesto
  • 2. krok – podsmażenie cebuli i selera
  • 3. krok – zagotowanie pomidorów i połączenie ich z podsmażonymi warzywami i przyprawami
  • 4. krok – dodanie mozzarelli i zmiksowanie zupy pomidorowej na krem
  • 5. krok – podanie kremowej zupy pomidorowej z pesto pietruszkowym

SKŁADNIKI

  • 2 kg krojonych pomidorów pelati z puszki
  • 200 g sera mozzarella
  • 200 g masła
  • 200 g selera
  • 1 biała cebula
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta ziaren kopru włoskiego
  • sól, pieprz

  • pesto pietruszkowe:
  • 200 ml oliwy z oliwek lub oleju
  • 200 g posiekanej natki pietruszki
  • 50 g startego sera żółtego typu gouda
  • 30 g prażonych pestek słonecznika
  • 20 g prażonych pestek dyni
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

  • dodatkowo:
  • świeże zioła
  • pokruszona mozzarella

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do blendera przełożyć natkę pietruszki, starty żółty ser, posiekany czosnek oraz prażone pestki dyni i słonecznika. Wlać oliwę z oliwek lub olej i zmiksować na gładką pastę. Doprawić solą i pieprzem.
  • Na patelni roztopić masło i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać obranego i startego na tarce selera.
  • Pomidory przełożyć do garnka i zagotować. Dodać podsmażone warzywa i doprawić cukrem, solą, pieprzem i koprem włoskim.
  • Dodać mozzarellę. Podgrzewać i mieszać, aż ser się roztopi.
  • Zupę zmiksować na gładki krem.
  • Podawać na obiad udekorowaną pietruszkowym pesto, pokruszoną mozzarellą i świeżymi ziołami.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej