Robię zielone pesto i dodaję do tej kremowej zupy. To pyszne połączenie smaków i aromatów
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Przepisów na zupy pomidorowe nie brakuje. Wciąż powstają nowe receptury, które urzekają smakiem i aromatem. Jednym z pomysłów jest wyborna kremowa zupa pomidorowa z dodatkiem pesto pietruszkowego. To świetny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Oto błyskawiczny przepis na pyszną zupę krem z pomidorów z pesto pietruszkowym.
Czy można dodać pesto do zupy?
Sos pesto to jeden z przysmaków kuchni włoskiej. W tradycyjnym przepisie głównymi składnikami są świeża bazylia, czosnek, orzeszki piniowe i oliwa z oliwek. Sos pesto jest uniwersalny i świetnie smakuje z makaronami. Można przygotować z niego marynatę do mięsa lub dodać do sałatki. Doskonale podkręca smak domowych zup.
W tym przepisie na smaczną zupę krem z pomidorów włoski sos przygotowuje się z innych produktów. Zamiast świeżej bazylii wykorzystuje się natkę pietruszki oraz kilka innych nieoczywistych składników. Pesto w tym wydaniu jest łatwe, a efekt smakowy zachwyca. Domowe pesto pietruszkowe pysznie łączy się z kremową zupą pomidorową.
Z czego jest najlepsza zupa pomidorowa?
Z czego zrobić kremową zupę pomidorową z pesto pietruszkowym? Aby przygotować cztery porcje znakomitej zupy krem z pomidorów z dodatkiem pietruszkowego pesto, potrzebne są łatwo dostępne produkty. Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwszą z nich stanowią produkty potrzebne do ugotowania smakowitej zupy, a druga obejmuje składniki do domowego pesto pietruszkowego.
Co jest więc niezbędne, aby ugotować garnek smakowitej pomidorowej? A jakie produkty są potrzebne, aby przyrządzić smaczne domowe pesto pietruszkowe? Wszystkie składniki są w sklepach przez cały rok.
- składniki do kremowej zupy – pomidory pelati w puszce, cebula, seler, masło, ser mozzarella, przyprawy
- składniki do pesto pietruszkowego – natka pietruszki, ser żółty, pestki dyni i słonecznika, oliwa z oliwek lub olej, czosnek, przyprawy
Jak zrobić kremową zupę pomidorową z pesto pietruszkowym?
Przepis na pełną smaku i aromatu zupę krem z pomidorów podkręconą pietruszkowym sosem pesto nie jest trudny. Przygotowanie nie wymaga długich godzin w kuchni. Znakomity obiad z tą wyśmienitą zupą w roli głównej jest gotowy w pół godziny.
Jak ugotować smakowitą zupę z pomidorów w kremowej odsłonie? A jak zrobić pietruszkowe pesto, które podkręci jej smak? Postępując według tego sprawdzonego przepisu kremowa zupa pomidorowa z niebanalnym pesto uda się już za pierwszym razem.
- 1. krok – zmiksowanie natki pietruszki z pozostałymi składnikami na gładki sos pesto
- 2. krok – podsmażenie cebuli i selera
- 3. krok – zagotowanie pomidorów i połączenie ich z podsmażonymi warzywami i przyprawami
- 4. krok – dodanie mozzarelli i zmiksowanie zupy pomidorowej na krem
- 5. krok – podanie kremowej zupy pomidorowej z pesto pietruszkowym
SKŁADNIKI
- 2 kg krojonych pomidorów pelati z puszki
- 200 g sera mozzarella
- 200 g masła
- 200 g selera
- 1 biała cebula
- 2 łyżki cukru
- szczypta ziaren kopru włoskiego
- sól, pieprz
pesto pietruszkowe:- 200 ml oliwy z oliwek lub oleju
- 200 g posiekanej natki pietruszki
- 50 g startego sera żółtego typu gouda
- 30 g prażonych pestek słonecznika
- 20 g prażonych pestek dyni
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
dodatkowo:- świeże zioła
- pokruszona mozzarella
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do blendera przełożyć natkę pietruszki, starty żółty ser, posiekany czosnek oraz prażone pestki dyni i słonecznika. Wlać oliwę z oliwek lub olej i zmiksować na gładką pastę. Doprawić solą i pieprzem.
- Na patelni roztopić masło i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać obranego i startego na tarce selera.
- Pomidory przełożyć do garnka i zagotować. Dodać podsmażone warzywa i doprawić cukrem, solą, pieprzem i koprem włoskim.
- Dodać mozzarellę. Podgrzewać i mieszać, aż ser się roztopi.
- Zupę zmiksować na gładki krem.
- Podawać na obiad udekorowaną pietruszkowym pesto, pokruszoną mozzarellą i świeżymi ziołami.