Ramen z makaronem: zupa gotowa w 20 minut
2022-02-27
łatwy
20 min
4
Ramen z makaronem to esencjonalny bulion z dodatkami - specjał kuchni japońskiej. Podstawą jest oczywiście rosół wołowy, wieprzowy, drobiowy, rybny lub warzywny. Obowiązkowym dodatkiem jest ramen, cienki makaron pszenny, stąd nazwa zupy. Pożywna i przepryszna zupa ramen gotowa jest w 20 minut. Koniecznie wypróbuj łatwy przepis na pożywną zupę ramen!
SKŁADNIKI
- Na zupę ramen:
- 2 łyżki oleju
- 1-2 marchewki, obrane i pokrojone w słupki
- 300 g boczniaków lub pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 150 g pędów bambusa pokrojonych na paski
- 100 g groszku strączkowego
- 3 ząbki czosnku roztarte
- 3-4 cm korzenia świeżego imbiru obranego i startego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 4 szklanki bulionu warzywnego, kurczaka lub wołowiny
- 1 szklanka wrzątku
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2-3 łyżek sosu sriracha
- 200 g makaronu ramen
- Dodatki do ramenu:
- 4 plastry pieczenego schabu lub boczku
- 2 całe zielone cebule pokrojone
- 2 jajka na miękko ugotowane, obrane ze skorupek
- 2 łyżki prażonego sezamu, opcjonalnie do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej na średnim ogniu.
- Dodaj pokrojone w boczniaki, marchewkę, czosnek i imbir. Smaż, aż zmiękną i zaczną ładnie pachnieć. Nie zapomnij o częstym mieszaniu.
- Dodaj olej sezamowy, bulion, sos sojowy, sriracha i groszek cukrowy. Gotuj około 10 minut, aby smaki się połączyły.
- Dodaj makaron ramen i gotuj zgodnie z czasem i instrukcją wskazaną na opakowaniu.
- Zupę rozlej do 4 misek. Przed podaniem dodaj do każdej miski po plastrze mięsa i po połówce jajka.
- Posyp zieloną cebulką i sezamem (opcjonalnie).
Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki
Zobacz także, jak zrobić >>> RAMEN BURGERA