Ramen z makaronem: zupa gotowa w 20 minut

Ramen z makaronem: zupa gotowa w 20 minut
Autor: Shutterstock.com Ramen z makaronem: zupa gotowa w 20 minut
łatwy
20 min
4

Ramen z makaronem to esencjonalny bulion z dodatkami - specjał kuchni japońskiej. Podstawą jest oczywiście rosół wołowy, wieprzowy, drobiowy, rybny lub warzywny. Obowiązkowym dodatkiem jest ramen, cienki makaron pszenny, stąd nazwa zupy. Pożywna i przepryszna zupa ramen gotowa jest w 20 minut. Koniecznie wypróbuj łatwy przepis na pożywną zupę ramen! 

SKŁADNIKI

  • Na zupę ramen:
  • 2 łyżki oleju 
  • 1-2 marchewki, obrane i pokrojone w słupki
  • 300 g boczniaków lub pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 150 g pędów bambusa pokrojonych na paski
  • 100 g groszku strączkowego
  • 3 ząbki czosnku roztarte
  • 3-4 cm korzenia świeżego imbiru obranego i startego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 4 szklanki bulionu warzywnego, kurczaka lub wołowiny
  • 1 szklanka wrzątku
  • 4 łyżki sosu sojowego 
  • 2-3 łyżek sosu sriracha
  • 200 g makaronu ramen
  • Dodatki do ramenu:
  • 4 plastry pieczenego schabu lub boczku 
  • 2 całe zielone cebule pokrojone
  • 2 jajka na miękko ugotowane, obrane ze skorupek
  • 2 łyżki prażonego sezamu, opcjonalnie do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej na średnim ogniu.
  • Dodaj pokrojone w boczniaki, marchewkę, czosnek i imbir. Smaż, aż zmiękną i zaczną ładnie pachnieć. Nie zapomnij o częstym mieszaniu.
  • Dodaj olej sezamowy, bulion, sos sojowy, sriracha i groszek cukrowy. Gotuj około 10 minut, aby smaki się połączyły.
  • Dodaj makaron ramen i gotuj zgodnie z czasem i instrukcją wskazaną na opakowaniu.
  • Zupę rozlej do 4 misek. Przed podaniem dodaj do każdej miski po plastrze mięsa i po połówce jajka.
  • Posyp zieloną cebulką i sezamem (opcjonalnie). 
Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki

Zobacz także, jak zrobić >>> RAMEN BURGERA

Rosół, bulion, wywar: 10 przepisów na dietę bulionową

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej