Ramen Burger - co to jest? Jak zrobić Ramen Burgera?

image001.jpg
Autor: Shutterstock Ramen Burger - przekąska będąca połączeniem kuchni japońskiej i amerykańskiej.
łatwy
20 min
4

Młody Japończyk Keizo Shimamoto z miłości do tradycyjnej kuchni swojego narodu i amerykańskich burgerów stworzył zupełnie nowy rodzaj szybkiej przekąski - grillowaną wołowinę w bułce z makaronu z dodatkiem sadzonego jajka z płynnym żółtkiem. Aby skosztować tego przysmaku wcale nie trzeba wyruszać na odległy kontynent, wystarczy wypróbować w domu oryginalny przepis.

Ramen Burger składa się z kilku warstw: chińskiego makaronu zasmażanego z jajkiem i przyprawami, sosów, rukoli, grillowanej wołowiny oraz jajka sadzonego z płynnym żółtkiem. Całość przykryta jest jeszcze jedną warstwą makaronowej bułki, której sekret tkwi w tym, że jest chrupiąca z wierzchu i miękka w środku.

 

Źródło: materiały prasowe

SKŁADNIKI

  • 2 opakowania zupek chińskich
  • 4 jajka
  • 400g mięsa wołowego
  • pół średniej cebuli
  • rukola
  • ząbek czosnku
  • sos czosnkowy, np. Kielecki
  • sos hamburgerowy, np. Kielecki
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron z zupek zalać wrzątkiem, dodać słodką paprykę i przykryć na kilka minut.
  • Po napęcznieniu makaronu odlać wodę i odstawić do wystudzenia.
  • Poszatkować cebulę i czosnek, podsmażyć na patelni.
  • Połączyć je ze zmieloną wołowiną, pieprzem, solą i 1 jajkiem.
  • Uformować burgery, a następnie smażyć je na grillowej patelni.
  • Chłodny makaron wymieszać z 1 jajkiem i podzielić na porcje.
  • Każdą z nich umieścić w ramekinach o średnicy zbliżonej do bułki hamburgerowej.
  • Na rozgrzanej patelni umieścić przewrócone do góry nogami foremki z makaronem. Po kilku minutach zdjąć je i odwrócić na makaron na drugą stronę.
  • Smażyć na złoty kolor.
  • W tym czasie przygotować 2 sadzone jajka z płynnym żółtkiem.
  • Gotowe „bułki” przełożyć burgerami oraz dodatkami, polewając ich środek kieleckimi sosami.