Ramen Burger - co to jest? Jak zrobić Ramen Burgera?
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Młody Japończyk Keizo Shimamoto z miłości do tradycyjnej kuchni swojego narodu i amerykańskich burgerów stworzył zupełnie nowy rodzaj szybkiej przekąski - grillowaną wołowinę w bułce z makaronu z dodatkiem sadzonego jajka z płynnym żółtkiem. Aby skosztować tego przysmaku wcale nie trzeba wyruszać na odległy kontynent, wystarczy wypróbować w domu oryginalny przepis.
Ramen Burger składa się z kilku warstw: chińskiego makaronu zasmażanego z jajkiem i przyprawami, sosów, rukoli, grillowanej wołowiny oraz jajka sadzonego z płynnym żółtkiem. Całość przykryta jest jeszcze jedną warstwą makaronowej bułki, której sekret tkwi w tym, że jest chrupiąca z wierzchu i miękka w środku.
Źródło: materiały prasowe
SKŁADNIKI
- 2 opakowania zupek chińskich
- 4 jajka
- 400g mięsa wołowego
- pół średniej cebuli
- rukola
- ząbek czosnku
- sos czosnkowy, np. Kielecki
- sos hamburgerowy, np. Kielecki
- sól
- pieprz
- słodka papryka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron z zupek zalać wrzątkiem, dodać słodką paprykę i przykryć na kilka minut.
- Po napęcznieniu makaronu odlać wodę i odstawić do wystudzenia.
- Poszatkować cebulę i czosnek, podsmażyć na patelni.
- Połączyć je ze zmieloną wołowiną, pieprzem, solą i 1 jajkiem.
- Uformować burgery, a następnie smażyć je na grillowej patelni.
- Chłodny makaron wymieszać z 1 jajkiem i podzielić na porcje.
- Każdą z nich umieścić w ramekinach o średnicy zbliżonej do bułki hamburgerowej.
- Na rozgrzanej patelni umieścić przewrócone do góry nogami foremki z makaronem. Po kilku minutach zdjąć je i odwrócić na makaron na drugą stronę.
- Smażyć na złoty kolor.
- W tym czasie przygotować 2 sadzone jajka z płynnym żółtkiem.
- Gotowe „bułki” przełożyć burgerami oraz dodatkami, polewając ich środek kieleckimi sosami.