Pyszny kapuśniak ze słodkiej kapusty. Najlepsza zupa na chłodne dni

kapuśniak ze słodkiej kapusty
Autor: Shutterstock Kapuśniak ze słodkiej kapusty to pyszny i niedrogi obiad dla całej rodziny.
łatwy
120 min
4

Jesień i zima to pory roku, podczas których na polskich stołach królują zupy. Są pyszne, rozgrzewają, dodają energii i sycą na długie godziny. W tym sezonie warto sprawdzić przepis, który już stał się hitem. Kapuśniak z białej kapusty jest pyszny, łatwy i ma wielką moc. Jak ugotować kapuśniak ze słodkiej kapusty? Oto sprawdzony przepis na pyszną zupę.

Z czego zrobić kapuśniak ze słodkiej kapusty?

Lista składników, które wykorzystuje się do przyrządzenia tej znakomitej zupy, może wydać się długa. Są na niej jednak produkty łatwo dostępne i niedrogie. Znalazły się na niej warzywa, mięso i przyprawy. Co więc jest potrzebne, aby ugotować domowy kapuśniak z białek kapusty?

  • warzywa – biała kapusta, marchewka, cebula, pietruszka, seler, por, ziemniaki
  • mięso – żeberka wieprzowe
  • przyprawy – sól, pieprz, majeranek, kminek, liście laurowe, ziele angielskie
  • zasmażka – masło i mąka pszenna
  • zioła – świeży koperek

Jak robi się kapuśniak ze słodkiej kapusty?

Przepis na kapuśniak z białej kapusty nie jest trudny. Postępując według niego krok po kroku, uda się już za pierwszym razem i będzie smakował całej rodzinie. Zupa jest pyszna, aromatyczna i sycąca. Jak więc zrobić kapuśniak ze słodkiej kapusty?

  • 1. etap – poszatkowanie i posolenie kapusty
  • 2. etap – ugotowanie żeberek
  • 3. etap – dodanie pokrojonych warzyw
  • 4. etap – wyjęcie warzyw i mięsa z wywaru, pokrojenie ich na mniejsze kawałki i włożenie do garnka
  • 5. etap – dodanie ziemniaków i białej kapusty
  • 6. etap – przygotowanie zasmażki i dodanie jej do zupy

Kiedy podawać kapuśniak ze słodkiej kapusty?

Sycąca i rozgrzewająca zupa z białej kapusty to prosty pomysł na oszczędny obiad, który najlepiej smakuje w chłodne dni na jesieni i w zimie. Składniki są łatwo dostępne, a ich cena nie przyprawia o zawrót głowy.

Kapuśniak z białej kapusty to idealne danie na obiad dla całej rodziny. Dzięki dodatkowi mięsa zupa jest sycąca. Jedna miseczka zapewni porcję niezbędnych składników odżywczych oraz energię na popołudnie i wieczór, która tak bardzo jest potrzebna w czasie zimnych pór roku. Zaletą obłędnego kapuśniaka ze słodkiej kapusty jest to, że świetnie smakuje następnego dnia po odgrzaniu.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 l wody
  • 1/2 główki białej kapusty
  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 3 ziemniaki
  • 1 średnia marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 1/3 selera
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka kminku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obraną z wierzchnich liści kapustę poszatkować i przełożyć do miski. Wsypać sól i wymieszać. Odstawić, aż kapusta puści sok i zmięknie.
  • Do garnka włożyć żeberka, liście laurowe i ziele angielskie. Wlać gorącą wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 30 minut.
  • Do garnka włożyć obrane i pokrojone warzywa – marchewkę, seler i por. Dodać opaloną nad ogniem cebulę. Gotować 30 minut.
  • Z wywaru wyjąć warzywa i mięso. Warzywa pokroić w drobną kostkę, a mięso oddzielić od kości. Włożyć z powrotem do garnka.
  • Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i białą kapustę wraz z sokiem. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. Wymieszać i gotować 15 minut.
  • W rondelku roztopić masło. Wsypać mąkę pszenną i wlać 1 łyżkę wywaru. Energicznie wymieszać, aby nie powstały grudki. Zasmażkę dodać do garnka z zupą, wymieszać i zagotować.
  • Garnek zestawić z ognia i wsypać koperek. Wymieszać.
  • Podawać na obiad.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Szulc-Górska
więcej