Rozgrzewający kapuśniak ze słodkiej kapusty – najlepsza zupa na chłodne dni

Gdy za oknem robi się chłodno, nic nie rozgrzewa tak, jak domowa zupa. Jesienią i zimą królują one na polskich stołach, dodając energii i sycąc na długo. W tym sezonie warto postawić na prawdziwy hit – kapuśniak ze słodkiej kapusty. Jest prosty w przygotowaniu, pełen smaku i ma niesamowitą moc rozgrzewania. Jak go ugotować? Sprawdź nasz sprawdzony przepis!
Z czego zrobić kapuśniak ze słodkiej kapusty?
Lista składników, które wykorzystuje się do przyrządzenia tej znakomitej zupy, może wydać się długa. Są na niej jednak produkty łatwo dostępne i niedrogie. Znalazły się na niej warzywa, mięso i przyprawy. Co więc jest potrzebne, aby ugotować domowy kapuśniak z białek kapusty?
- warzywa – biała kapusta, marchewka, cebula, pietruszka, seler, por, ziemniaki
- mięso – żeberka wieprzowe
- przyprawy – sól, pieprz, majeranek, kminek, liście laurowe, ziele angielskie
- zasmażka – masło i mąka pszenna
- zioła – świeży koperek
Jak robi się kapuśniak ze słodkiej kapusty?
Przepis na kapuśniak z białej kapusty nie jest trudny. Postępując według niego krok po kroku, uda się już za pierwszym razem i będzie smakował całej rodzinie. Zupa jest pyszna, aromatyczna i sycąca. Jak więc zrobić kapuśniak ze słodkiej kapusty?
- 1. etap – poszatkowanie i posolenie kapusty
- 2. etap – ugotowanie żeberek
- 3. etap – dodanie pokrojonych warzyw
- 4. etap – wyjęcie warzyw i mięsa z wywaru, pokrojenie ich na mniejsze kawałki i włożenie do garnka
- 5. etap – dodanie ziemniaków i białej kapusty
- 6. etap – przygotowanie zasmażki i dodanie jej do zupy
Kiedy podawać kapuśniak ze słodkiej kapusty?
Sycąca i rozgrzewająca zupa z białej kapusty to prosty pomysł na oszczędny obiad, który najlepiej smakuje w chłodne dni na jesieni i w zimie. Składniki są łatwo dostępne, a ich cena nie przyprawia o zawrót głowy.
Kapuśniak z białej kapusty to idealne danie na obiad dla całej rodziny. Dzięki dodatkowi mięsa zupa jest sycąca. Jedna miseczka zapewni porcję niezbędnych składników odżywczych oraz energię na popołudnie i wieczór, która tak bardzo jest potrzebna w czasie zimnych pór roku. Zaletą obłędnego kapuśniaka ze słodkiej kapusty jest to, że świetnie smakuje następnego dnia po odgrzaniu.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 l wody
- 1/2 główki białej kapusty
- 500 g żeberek wieprzowych
- 3 ziemniaki
- 1 średnia marchewka
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1 cebula
- 1/3 selera
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżka kminku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obraną z wierzchnich liści kapustę poszatkować i przełożyć do miski. Wsypać sól i wymieszać. Odstawić, aż kapusta puści sok i zmięknie.
- Do garnka włożyć żeberka, liście laurowe i ziele angielskie. Wlać gorącą wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 30 minut.
- Do garnka włożyć obrane i pokrojone warzywa – marchewkę, seler i por. Dodać opaloną nad ogniem cebulę. Gotować 30 minut.
- Z wywaru wyjąć warzywa i mięso. Warzywa pokroić w drobną kostkę, a mięso oddzielić od kości. Włożyć z powrotem do garnka.
- Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i białą kapustę wraz z sokiem. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. Wymieszać i gotować 15 minut.
- W rondelku roztopić masło. Wsypać mąkę pszenną i wlać 1 łyżkę wywaru. Energicznie wymieszać, aby nie powstały grudki. Zasmażkę dodać do garnka z zupą, wymieszać i zagotować.
- Garnek zestawić z ognia i wsypać koperek. Wymieszać.
- Podawać na obiad.