Pyszna zupa fit z kurczakiem, pieczarkami i serem feta: pożywna i zdrowa
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Gorąca miska zupy z piersią kurczaka jest nie tylko pożywna, lecz również pyszna. Do tego aromatyczne pieczarki i słony wyrazisty ser feta. Obłędnie smaczne i do tego zdrowe danie dla każdego.
Wypróbuj także inne przepisy na fit zupy:
Fit zupa z cukinii z pieczarkami
Fit zupa z fasolki szparagowej
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- 150 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 100 g mieszanki ryżu parboild i ryżu dzikiego
- 1 pierś kurczaka
- 150 g szpinaku baby
- 70 g sera feta
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki pokroić pionowo na plasterki. Czosnek drobno posiekać. Ser feta zetrzeć. Ryż wypłukać i odsączyć. P
- W garnku z grubym dnem rozgrzać masło, gdy zacznie skwierczeć dodać pieczarki. Smażyć, aż do lekkiego zrumienienia.
- Dodać posiekany czosnek i przepłukany ryż. Smażyć, mieszając, aż ryż stanie się szklisty.
- Wlać bulion warzywny, doprowadzić do wrzenia. Dodać całą pierś kurczaka, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 20 minut.
- Wyjąć pierś kurczaka i dwoma widelcami podzielić ją na strzępki lub pokroić na paseczki.
- Do zupy ponownie dodać pierś kurczaka i szpinak. Chwilę podgrzewać.
- Zupę rozlewać do głębokich talerzy i podawać z dodatkiem startego sera feta.