Przepis na zupę, która jest tradycją Meksyku. Pozole rojo przypadnie ci do gustu

Przepis na zupę, która jest tradycją Meksyku. Pozole rojo przypadnie ci do gustu
Autor: Shutterstock.com Przepis na zupę, która jest tradycją Meksyku. Pozole rojo przypadnie ci do gustu
łatwy
25 min
6

Pikantna, aromatyczna i sycąca - ta zupa sprawdzi się lepiej niż niejedno danie główne. Pozole rojo to tradycyjna zupa meksykańska, która przygotowuje się z wieprzowiny i niesamowicie aromatycznego bulionu. Daj się przenieść zza ocean i rozpłyń się w tej przepysznej zupie.

Takiej zupy jeszcze nie próbowałeś. Meksykańskie pozole zachwyca

Pozole jest w gruncie rzeczy prostą do przygotowania zupą, choć na pierwszy rzut oka ilość składników i czas przygotowania może wydawać się przerażająca. Jest to jednak danie, które całkowicie się różni od wszystkich innych zup.

Jest bez wątpienia trochę bardziej niż pikantna, jednak delikatna wieprzowina, homina i wszystkie inne dodatki sprawiają, że jest niezwykle kremowa i bogata w różne smaki. W Meksyku jest to zupa, która najczęściej pojawia się na Boże Narodzenie. Przygotowanie jej nie należy do najszybszych, jednak nie ma co tutaj iść na skróty - to tylko negatywnie wpłynie na jej smak.

Gdzie kupić składniki do pozole? Istnieją trzy różne odmiany

Choć natrafić można na najróżniejsze odmiany pozole, jedna rzecz zawsze pozostaje taka sama - hominy. Jest to suszona kukurydza, która została później ugotowana do miękkości w wodzie i limonce. Ten składnik nie cieszy się w Polsce popularnością jednak można go (z resztą tak jak papryczki wymienione w tym przepisie) bez problemu kupić w sklepach internatowych. Za hominy zapłacimy ok. 21 złotych za 800 g. Jeśli chodzi o papryczki, to cena się dość mocno waha, jednak nie powinniśmy zapłacić więcej niż 20 złotych.

Istnieją trzy główne wersje tej zupy:

  • Pozole Rojo (czerwone) – zawiera papryczki guajillo i ancho, co nadaje mu charakterystyczny czerwony kolor i lekko pikantny smak.
  • Pozole Verde (zielone) – przygotowywane z tomatillos i zielonych chili, popularne głównie w stanie Guerrero.
  • Pozole Blanco (białe) – bez dodatku papryczek, bardziej neutralne w smaku.

SKŁADNIKI

  • Na bulion:
  • 1 kg mięsa wieprzowego
  • 1 cebula, przekrojona na pół
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 litry wody
  • Na sos chili (salsa roja):
  • 4 suszone chili guajillo
  • 2 suszone chili ancho
  • 1 pomidor
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • Sól do smaku
  • Dodatkowo:
  • 500 g hominy (kukurydza do pozole)
  • Olej do smażenia
  • Do podania:
  • Posiekana kapusta
  • Pokrojona rzodkiewka
  • Pokrojona limonka
  • Posiekana kolendra
  • Pokrojona cebula
  • Tortilla

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso dokładnie myjemy i wkładamy do dużego garnka.
  • Dodajemy cebulę, czosnek, liście laurowe, sól i pieprz.
  • Całość zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu około 2 godzin.
  • Po ugotowaniu wyciągami mięso, a bulion przecedzamy przez sito.
  • Duszone papryki oczyszczamy z pestek  i namaczamy we wrzątku.
  • Na patelni podsmażamy cebulę, czosnek i pomidora.
  • Papryki, cebulę, czosnek, pomidora, oregano, kmin rzymski i sól blendujemy na gładką masę z odrobiną wody.
  • Sos chili podsmażamy przez kilka minut.
  • Dodajemy bulion i hominy.
  • Wrzucamy rozdrobnione mięso i gotujemy ok. 25 minut.
  • Dodajemy dodatki do zupy.
Żurek czy barszcz biały? Która wielkanocna zupa jest lepsza?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej