Pożywny krupnik z serduszkami kurzymi: najlepszy przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Krupnik z kurzymi serduszkami to pożywna porcja zupy dla każdego. To również ekonomiczna wersja ulubionego krupniku. Kurze serduszka są dość tanie. Warto sięgać po podroby, bo to sycąca porcja pełnowartościowego białka.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 l wody
- 300 g serduszek drobiowych
- 300 g włoszczyzny: marchewka, pietruszka, seler, por
- 100 g suchej kaszy jęczmiennej
- 2-4 ziemniaki
- 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnach
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżka masła
- 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Włoszczyznę oraz ziemniaki, obrać i pokroić w kostkę. Serduszka wypłukać, ściąć plasterek z grubszej strony, obcinając żyłki.
- Do garnka włożyć serduszka. Dodać pieprz w ziarnach. Zalać wodą lub bulionem drobiowym, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu, aż serduszka się ugotują i będą miękkie. Zazwyczaj potrzeba na to 40 minut.
- Do bulionu dodać pokrojone warzywa oraz kaszę, gotować do chwili, gdy kasza się rozklei.
- Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz masło. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie.
- Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.
- Podawać z pajdą chleba.