Pożywny krupnik z serduszkami kurzymi: najlepszy przepis
2021-03-29
17:27
Krupnik z kurzymi serduszkami to pożywna porcja zupy dla każdego. To również ekonomiczna wersja ulubionego krupniku. Kurze serduszka są dość tanie. Warto sięgać po podroby, bo to sycąca porcja pełnowartościowego białka.
i
łatwy
30 min
4
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 l wody
- 300 g serduszek drobiowych
- 300 g włoszczyzny: marchewka, pietruszka, seler, por
- 100 g suchej kaszy jęczmiennej
- 2-4 ziemniaki
- 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnach
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżka masła
- 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Włoszczyznę oraz ziemniaki, obrać i pokroić w kostkę. Serduszka wypłukać, ściąć plasterek z grubszej strony, obcinając żyłki.
- Do garnka włożyć serduszka. Dodać pieprz w ziarnach. Zalać wodą lub bulionem drobiowym, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu, aż serduszka się ugotują i będą miękkie. Zazwyczaj potrzeba na to 40 minut.
- Do bulionu dodać pokrojone warzywa oraz kaszę, gotować do chwili, gdy kasza się rozklei.
- Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz masło. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie.
- Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.
- Podawać z pajdą chleba.