Pożywny krupnik z serduszkami kurzymi: najlepszy przepis

2021-03-29
Pożywny krupnik z serduszkami kurzymi: najlepszy przepis
Autor: Shutterstock Rozgrzewający i pożywny krupnik z podrobami
łatwy
30 min
4

Krupnik z kurzymi serduszkami to pożywna porcja zupy dla każdego. To również ekonomiczna wersja ulubionego krupniku. Kurze serduszka są dość tanie. Warto sięgać po podroby, bo to sycąca porcja pełnowartościowego białka. 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1,5 l wody
  • 300 g serduszek drobiowych
  • 300 g włoszczyzny: marchewka, pietruszka, seler, por
  • 100 g suchej kaszy jęczmiennej
  • 2-4 ziemniaki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnach
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Włoszczyznę oraz ziemniaki, obrać i pokroić w kostkę. Serduszka wypłukać, ściąć plasterek z grubszej strony, obcinając żyłki. 
  • Do garnka włożyć  serduszka. Dodać pieprz w ziarnach. Zalać wodą lub bulionem drobiowym, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu, aż serduszka się ugotują i będą miękkie. Zazwyczaj potrzeba na to 40 minut.
  • Do bulionu dodać pokrojone warzywa oraz kaszę, gotować do chwili, gdy kasza się rozklei.
  • Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz masło. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.
  • Podawać z pajdą chleba.