Pożywna zupa z kalarepy i ziemniaków: łatwy przepis z serkiem topionym

Pożywna zupa z kalarepy i ziemniaka: łatwy przepis z serkiem topionym
Autor: Shutterstock Pożywna zupa z kalarepki i ziemniaków
łatwy
30 min
4

Zupa z kalarepy jest bardzo smaczna. Kalarepa świetnie smakuje w towarzystwie masła i śmietany. Dlatego warto je dodać do zupy razem z serkiem topionym. Kremowa esencjonalna zupa z kalarepki będzie idealna na południowy posiłek. 

SKŁADNIKI

  • 500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 500 g kalarepy, obranej i pokrojonej w kostkę
  • 1 cebula, obrana i drobno posiekana
  • 50 g masła
  • 1 kostka rosołowa
  • 500 ml wody
  • 200 ml śmietany 30%
  • 200 g serka topionego
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 4 frankfuterki lub kiełbaski ostródzkie (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż przez 3 minut lub do zeszklenia.
  • Dodaj pokrojone w kostkę: ziemniaki i kalarepę. Smaż kolejne 3 minuty, mieszając od czasu do czasu.
  • Wlej wodę i śmietanę, zamieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
  • Dodaj ser topiony, dopraw zupę solą i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut, aż ziemniaki i kalarepa będą gotowe.
  • W międzyczasie posiekaj natkę pietruszki.
  • Jeśli lubisz zupę z mięsną wkładką, pokrój frankfuterki na kawałki i usmaż na odrobinie oliwy lub oleju.
  • Gdy zupa jest gotowa dodaj natkę pietruszki i smażoną kiełbaskę, zamieszaj i podawaj póki gorące!
Kalarepa - właściwości i zastosowanie kalarepki w kuchni
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej