Pożywna zupa z kalarepy i ziemniaków: łatwy przepis z serkiem topionym
2022-05-30
łatwy
30 min
4
Zupa z kalarepy jest bardzo smaczna. Kalarepa świetnie smakuje w towarzystwie masła i śmietany. Dlatego warto je dodać do zupy razem z serkiem topionym. Kremowa esencjonalna zupa z kalarepki będzie idealna na południowy posiłek.
SKŁADNIKI
- 500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 500 g kalarepy, obranej i pokrojonej w kostkę
- 1 cebula, obrana i drobno posiekana
- 50 g masła
- 1 kostka rosołowa
- 500 ml wody
- 200 ml śmietany 30%
- 200 g serka topionego
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 4 frankfuterki lub kiełbaski ostródzkie (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż przez 3 minut lub do zeszklenia.
- Dodaj pokrojone w kostkę: ziemniaki i kalarepę. Smaż kolejne 3 minuty, mieszając od czasu do czasu.
- Wlej wodę i śmietanę, zamieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
- Dodaj ser topiony, dopraw zupę solą i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut, aż ziemniaki i kalarepa będą gotowe.
- W międzyczasie posiekaj natkę pietruszki.
- Jeśli lubisz zupę z mięsną wkładką, pokrój frankfuterki na kawałki i usmaż na odrobinie oliwy lub oleju.
- Gdy zupa jest gotowa dodaj natkę pietruszki i smażoną kiełbaskę, zamieszaj i podawaj póki gorące!
Kalarepa - właściwości i zastosowanie kalarepki w kuchni