Popularna zupa syci i odchudza - spróbujcie i przekonajcie się sami
2022-03-26
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Tradycyjny krupnik z kaszy jęczmiennej nie tylko syci na długo, ale może również odchudzać. Jak to możliwe? Jęczmień zawiera beta-glukan, rozpuszczalny błonnik, który zmniejsza łaknienie, obniża poziom cukru we krwi i reguluje trawienie. Dzięki niemu chudniemy bez uczucia głodu. Beta-glukan zawierają także grzyby, dlatego do krupniku warto dodać pieczarek lub boczniaków, aby zwiększyć działanie prozdrowotne.
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 250 g pieczarek
- 1 duża marchewka lub 2 mniejsze
- 1 cebula
- 100 g pęczaku - kaszy jęczmiennej
- 1,5 l bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki, jako źródło witaminy C i E oraz kwasu foliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki umyć, osączyć, pokroić na plasterki.
- Marchewkę umyć, osączyć, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce.
- Cebulę drobno posiekać.
- W garnku z grubym dnem stopić masło razem z oliwą.
- Na rozgrzany tłuszcz dodać pieczarki. Smażyć, aż zmiękną i stracą na objętości.
- Dodać marchewkę z cebulą. Smażyć do zeszklenia cebuli. Zazwyczaj zajmuje to od 3-6 minut.
- Wlać bulion i zagotować. Do zupy dodać kaszę. Gotować 20 minut.
- Gotową zupę spróbować. Ewentualnie doprawić solą. Nie żałować świeżo zmielonego pieprzu.
- Zupę rozlać do talerzy i podać posypaną natką pietruszki. Smacznego!
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz