Pomidorowa z klopsikami i makaronem: pokrzepiająca zupa z mięsną wkładką

Pomidorowa z klopsikami i makaronem: sycąca zupa z mięsną wkładką
Autor: Shutterstock.com Pomidorowa z klopsikami i makaronem: sycąca zupa z mięsną wkładką
łatwy
30 min
4

Pomidorowa z klopsikami i makaronem to zupa idealna na chłody. Mięsna wkładka zamienia zwykłą pomidorówkę w danie jednogarnkowe. Aromatyczna, esencjonalna zupa, które syci i rozgrzewa. Koniecznie wypróbujcie! 

SKŁADNIKI

  • 450-500 g mięsa mielonego z indyka lub szynki wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1,5 l bulionu z kurczaka lub warzywnego
  • 200 g makaronu świderki
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso mielone wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, 1/4 łyżeczki soli i dużą szczyptą mielonego pieprzu. Z mięsa formować małe klopsiki. Mniejsze od orzecha włoskiego. 
  • W rondlu rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać koncentrat pomidorowy, suszoną bazylię i smażyć 20-30 sekund.
  • Wlać przecier pomidorowy oraz bulion. Zagotować. 
  • Na wrzącą zupę dodawać porcjami klopsiki. Zupa powinna cały czas wrzeć. 
  • Do zupy dodać makaron. Gotować tyle czasu, ile przewidziała producent na opakowaniu. 
  • Podawać z natką pietruszki. 
  • UWAGA: Jeśli chcecie zupę przechować, to makaron ugotujcie oddzielnie. Makaron ugotowany w zupie nasiąka nią i pęcznieje stając się rozgotowany i nieapetyczny.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?

ZOBACZ: Rozgrzewające zupy - 10 przepisów na zupy idealne na niepogodę

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej