Podhalańska kwaśnica wg Magdy Gessler. "Kuchenne rewolucje" w Karczmie Polany [Kościelisko]

2021-11-23
Podhalańska kwaśnica
Autor: Shutterstock Smak kwaśnicy pozwoli przenieść Ci się na barwne i żywiołowe Podhale
łatwy
60 min
4

Podhalańska kwaśnica to tradycyjne danie kuchni góralskiej. Podczas "Kuchennych rewolucji" w Karczmie Polany Magda Gessler danie to udoskonaliła i nadała mu prawdziwie restauracyjny sznyt. Kwaśnica odegrała ważną rolę również w Bistro "Pod Papryką" w Karpaczu, dawniej "Geneza smaku". Kwaśnica z "Kuchennych rewolucji"  to nie tylko zupa z kiszonej kapusty, ale to właściwie jednogarnkowa potrawa na gęsinie. Jak ją zrobić? Podajemy sprawdzony przepis na podhalańską kwaśnicę według Magdy Gessler.

SKŁADNIKI

  • 4 gęsie nogi
  • 25 dag włoszczyzny
  • 2 cebule
  • 1 dag suszonych grzybów
  • 75 dag kapusty kiszonej
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso dokładnie myjemy, wkładamy do garnka, dorzucamy włoszczyznę i wszystko zalewamy wodą.
  • Gotujemy, aż mięso będzie miękkie, a następnie oddzielamy kość.
  • Na patelni dusimy kapustę z cebulą drobno pokrojoną w kostkę.
  • Grzyby gotujemy w lekko osolonej wodzie i kroimy w cienkie paski.
  • Pokrojone mięso z gęsiej nogi łączymy z pozostałymi składnikami i wywarem, który pozostał po gotowaniu gęsiny i włoszczyzny. Do smaku przyprawiamy solą i pieprzem oraz roztartym z solą czosnkiem.
  • Gotujemy na średnim ogniu około 15 minut.
  • Podajemy z gotowanymi ziemniakami.