Pikantna zupa z dyni
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Przepis na zupę z dyni podawaną z czosnkowymi grzankami to nasz pomysł na rozgrzewający obiad w chłodne, jesienne dni. Sprawdź, jak zrobić pikantną zupę z dyni w prosty sposób.
SKŁADNIKI
- 60 dag dyni
- 1 duża cebula
- 1 kostka bulionowa
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka masła
- pieprz
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Połowę dyni kroimy i rozgotowujemy, a następnie miksujemy i mieszamy z 1 l bulionu w kostce.
- Drugą połowę dyni kroimy w kostkę i mocno podsmażamy na rumiano na oliwie. Dodajemy do zmiksowanej dyni.
- Cebulę kroimy w krążki i też bardzo mocno rumienimy, nawet lekko przypalamy. Dodajemy do zupy i całość podgrzewamy.
- Dodajemy zmiażdżony czosnek, świeże liście tymianku, sól i pieprz. Na końcu dodajemy łyżkę masła.
- Kromki bułki smarujemy masłem zmieszanym z czosnkiem i pieczemy w piekarniku. Zupę podajemy z przygotowanymi grzankami.