Pikantna zupa paprykowa z pieczonej papryki - cudownie pyszna
2021-06-21
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pikantna zupa paprykowa z pieczonej papryki o niskiej zawartości węglowodanów jest cudownie pyszna. Przygotowanie jest bajecznie łatwe. Można przygotować jej więcej i przechować w lodówce do 72 godzin lub zamrozić. Idealna zupa do pracy, do wypicia z kubka!
Jakich składników potrzebuję do przygotowania pikantnej zupy paprykowej?
Potrzebne będą:
- pieczona czerwona papryka – w słoikach lub świeżo upieczona i obrana
- pieczona ostra papryczka - może to być meksykańska papryczka poblano w zalewie, z puszki lub słoika
- czosnek świeży
- cebula świeża
- oliwa z oliwek
- sól
- czarny pieprz
- oregano świeże lub suszone
- koncentrat pomidorowy
- bulion warzywny lub drobiowy, może być równiż z kostki
Jak upiec paprykę?
Masz dwie główne opcje, jeśli chodzi o pieczenie papryki. Paprykę można upiec w piekarniku w trybie grzania góra dół lub z teroobiegiem lub z dodatkową opcją grillowania. Jednak ja osobiście najbardziej lubię po prostu upieczenie. Nie chcę w trakcie pieczenia stać przyklekona do szyby i obserwować, czy papryka nie przypala się zanadto. Aby upiec paprykę w piekarniku:
- piecz w 220°C przez 25-30 minut
- opiekać pod grillem w 230°C przez 20 minut
- pilnuj papryki i obróć ją 2-3 razy, aby się nie przypaliła.
Jak zrobić pikantną zupę z pieczonej papryki?
- Najpierw musisz upiec paprykę lub obie papryki, słodką i ostrą. Po upieczeniu papryki trzeba obrać. Skórka z papryki łatwo przylega do śluzówki żołądka, podrażniając ją i wywołując wymioty. Dla uniknięcia tego lepiej paprykę obrać ze skórki.
- W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Smaż do zeszklenia. Zajmie to kilka minut.
- Następnie dodaj pokrojoną paprykę, koncentrat pomidorowy oraz pozostałe składniki.
- Dodaj bulion i gotuj około 15 minut. Tyle wystarczy, by smaki się uwolniły i wymieszały.
- Gotową zupę przelej do miksera lub zmiksuj za pomocą miskera ręcznego.
- Do zupy dodaj śmietanę i wymieszaj. Chociaż zupa jest pyszna również bez śmietany.
- Zupę można wypić z kubeczka i zagryźć kromką tostowanego chleba pełnoziarnistego.
SKŁADNIKI
- 6 czerwonych papryk słodkich - upieczonych i obranych ze skórki
- 1 ostra papryczka - upieczona i obrana ze skórki lub 1 papryczka poblano z zalewy
- 3 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka oregano
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki gęstej śmietany lub wegańskiego zamiennika
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piecz czerwoną paprykę w piekarniku na blasze wyłożonej folią aluminiową w temperaturze 220°C przez 25-30 minut. Przełóż do dużej miski i przykryj szczelnie folią. Niech papryki ostygną przez 15 minut. Przykrycie ostrej papryki tworzy gorące i parne środowisko, dzięki czemu skórka łatwo odejdzie.
- W dużym garnku rozgrzej oliwę i usmaż cebulę i czosnek. Smaż do zeszklenia przez 2-3 minuty, często mieszając.
- Posiekaj paprykę i dodaj do garnka. Dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, oregano i wywar.
- Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
- Wlej do blendera i zmiksuj do uzyskania gładkości.
- Dodaj śmietanę kremówkę lub wegański zamiennik. Używam sojowego. Podaj z grzankami pełnoziarnistymi lub solo.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell