Pikantna zupa paprykowa z pieczonej papryki - cudownie pyszna

Pikantna zupa paprykowa z pieczonej papryki - cudownie pyszna
Autor: Shutterstock.com Kremowa, aromatyczna i pikantna zupa paprykowa ze śmietaną
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pikantna zupa paprykowa z pieczonej papryki o niskiej zawartości węglowodanów jest cudownie pyszna. Przygotowanie jest bajecznie łatwe. Można przygotować jej więcej i przechować w lodówce do 72 godzin lub zamrozić. Idealna zupa do pracy, do wypicia z kubka! 

Jakich składników potrzebuję do przygotowania pikantnej zupy paprykowej?

Potrzebne będą:

  • pieczona czerwona papryka – w słoikach lub świeżo upieczona i obrana
  • pieczona ostra papryczka - może to być meksykańska papryczka poblano w zalewie, z puszki lub słoika
  • czosnek świeży
  • cebula świeża 
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • czarny pieprz
  • oregano świeże lub suszone
  • koncentrat pomidorowy
  • bulion warzywny lub drobiowy, może być równiż z kostki

 

Jak upiec paprykę?

Masz dwie główne opcje, jeśli chodzi o pieczenie papryki. Paprykę można upiec w piekarniku w trybie grzania góra dół lub z teroobiegiem lub z dodatkową opcją grillowania. Jednak ja osobiście najbardziej lubię po prostu upieczenie. Nie chcę w trakcie pieczenia stać przyklekona do szyby i obserwować, czy papryka nie przypala się zanadto.  Aby upiec paprykę w piekarniku:

  • piecz w 220°C przez 25-30 minut
  • opiekać pod grillem w 230°C przez 20 minut
  • pilnuj papryki i obróć ją 2-3 razy, aby się nie przypaliła.


Jak zrobić pikantną zupę z pieczonej papryki?

  • Najpierw musisz upiec paprykę lub obie papryki, słodką i ostrą. Po upieczeniu papryki trzeba obrać. Skórka z papryki łatwo przylega do śluzówki żołądka, podrażniając ją i wywołując wymioty. Dla uniknięcia tego lepiej paprykę obrać ze skórki.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Smaż do zeszklenia. Zajmie to kilka minut. 
  • Następnie dodaj pokrojoną paprykę, koncentrat pomidorowy oraz pozostałe składniki. 
  • Dodaj bulion i gotuj około 15 minut. Tyle wystarczy, by smaki się uwolniły i wymieszały.
  • Gotową zupę przelej do miksera lub zmiksuj za pomocą miskera ręcznego. 
  • Do zupy dodaj śmietanę i wymieszaj. Chociaż zupa jest pyszna również bez śmietany.
  • Zupę można wypić z kubeczka i zagryźć kromką tostowanego chleba pełnoziarnistego. 

SKŁADNIKI

  • 6 czerwonych papryk słodkich - upieczonych i obranych ze skórki
  • 1 ostra papryczka - upieczona i obrana ze skórki lub 1 papryczka poblano z zalewy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany lub wegańskiego zamiennika

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piecz czerwoną paprykę w piekarniku na blasze wyłożonej folią aluminiową w temperaturze 220°C przez 25-30 minut. Przełóż do dużej miski i przykryj szczelnie folią. Niech papryki ostygną przez 15 minut. Przykrycie ostrej papryki tworzy gorące i parne środowisko, dzięki czemu skórka łatwo odejdzie.
  • W dużym garnku rozgrzej oliwę i usmaż cebulę i czosnek. Smaż do zeszklenia przez 2-3 minuty, często mieszając.
  • Posiekaj paprykę i dodaj do garnka. Dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, oregano i wywar.
  • Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
  • Wlej do blendera i zmiksuj do uzyskania gładkości.
  • Dodaj śmietanę kremówkę lub wegański zamiennik. Używam sojowego. Podaj z grzankami pełnoziarnistymi lub solo. 
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej