Pieczarkowa z soczewicą: przepis na wegańską zupę

Pieczarkowa z soczewicą: przepis na wegańską zupę
Autor: Shutterstock Prosty przepis na pożywny posiłek
łatwy
50 min
4

Pieczarkowa z zieloną soczewicą to łatwy przepis na wegańską zupę. Esencjonalny wywar i sycąca zawartość skradną wasze serca i żołądki. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAdrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,25 l bulionu warzywnego
  • 150 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1 mała marchewka
  • 2 łyżki oleju lub 2 łyżki masła 
  • 2 ziemniaki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Soczewicę razem z nieobranym ząbkiem czosnku zalać wodą i ugotować do miękkości. 
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać masło, dodać pokrojone na plasterki pieczarki. Smażyć, aż nieco się zezłocą.
  • Cebulę drobno posiekać, marchewkę drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Dodać do garnka, krótko przesmażyć.
  • Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojone ziemniaki i gotować jeszcze 15 minut. 
  • Dodać soczewicę i ponownie doprowadzić do wrzenia. Przyprawić solą i pieprzem. Pieprzu nie żałować.