Pieczarkowa z soczewicą: przepis na wegańską zupę
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Pieczarkowa z zieloną soczewicą to łatwy przepis na wegańską zupę. Esencjonalny wywar i sycąca zawartość skradną wasze serca i żołądki.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek
SKŁADNIKI
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 1 ząbek czosnku
- 1,25 l bulionu warzywnego
- 150 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 1 mała marchewka
- 2 łyżki oleju lub 2 łyżki masła
- 2 ziemniaki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Soczewicę razem z nieobranym ząbkiem czosnku zalać wodą i ugotować do miękkości.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać masło, dodać pokrojone na plasterki pieczarki. Smażyć, aż nieco się zezłocą.
- Cebulę drobno posiekać, marchewkę drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Dodać do garnka, krótko przesmażyć.
- Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojone ziemniaki i gotować jeszcze 15 minut.
- Dodać soczewicę i ponownie doprowadzić do wrzenia. Przyprawić solą i pieprzem. Pieprzu nie żałować.