Ostra zupa fasolowo-paprykowa - dietetyczna, łatwa i przepyszna
2022-04-09
łatwy
30 min
1
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Czy jesteś też zmęczona nudnymi przepisami, które sprawiają, że Twoja dieta jest jeszcze trudniejsza niż powinna? W takim razie uważaj: nasza pikantna zupa fasolowa doda rozmachu Twojemu repertuarowi jedzenia w trakcie diety odchudzającej. Oto przepis, jak łatwo zrobić w domu nisamowicie pyszną zupę fasolowo-paprykową.
SKŁADNIKI
- 1 cebula
- 1 mały ząbek czosnku
- 1/4 czerwonej papryczki chili
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 150 g czerwonej papryki słodkiej
- 1 łyżeczka curry
- Sól
- 200 ml bulionu warzywnego
- 125 g fasoli (puszka)
- 50 ml mleka kokosowego jasne (5,9%)
- trochę posiekanej kolendry lub natki pietruszki
- limonka - sok i plasterki dla zaostrzenia smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i ząbek czosnku obrać i pokroić w drobną kostkę. Oczyścić i drobno posiekać chili.
- Cebulę, czosnek i chili podsmażyć w rondelku z oliwą z oliwek.
- Umyć słodką paprykę, usunąć pestki, pokroić w kostkę i smażyć przez dwie minuty. Doprawić curry i solą.
- Wlać bulion warzywny i gotować przez 8 minut.
- Fasolę opłukać i dodać do zupy z mlekiem kokosowym. Gotować jeszcze przez cztery minuty.
- Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą. Podawać z limonką.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell