Ostra zupa fasolowo-paprykowa - dietetyczna, łatwa i przepyszna

Ostra zupa fasolowo-paprykowa - dietetyczna, łatwa i przepyszna
Autor: Shutterstock.com Ostra zupa fasolowo-paprykowa - dietetyczna, łatwa i przepyszna
łatwy
30 min
1

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Czy jesteś też zmęczona nudnymi przepisami, które sprawiają, że Twoja dieta jest jeszcze trudniejsza niż powinna? W takim razie uważaj: nasza pikantna zupa fasolowa doda rozmachu Twojemu repertuarowi jedzenia w trakcie diety odchudzającej. Oto przepis, jak łatwo zrobić w domu nisamowicie pyszną zupę fasolowo-paprykową.

SKŁADNIKI

  • 1 cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1/4 czerwonej papryczki chili
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 150 g czerwonej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka curry
  • Sól
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 125 g fasoli (puszka)
  • 50 ml mleka kokosowego jasne (5,9%)
  • trochę posiekanej kolendry lub natki pietruszki
  • limonka - sok i plasterki dla zaostrzenia smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę i ząbek czosnku obrać i pokroić w drobną kostkę. Oczyścić i drobno posiekać chili.
  • Cebulę, czosnek i chili podsmażyć w rondelku z oliwą z oliwek.
  • Umyć słodką paprykę, usunąć pestki, pokroić w kostkę i smażyć przez dwie minuty. Doprawić curry i solą.
  • Wlać bulion warzywny i gotować przez 8 minut.
  • Fasolę opłukać i dodać do zupy z mlekiem kokosowym. Gotować jeszcze przez cztery minuty.
  • Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą. Podawać z limonką. 
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell

Zupa fasolowa - 10 łatwych przepisów na fasolówkę

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej