Oczyszczająca zupa z brokułów i kapusty włoskiej - przepis na wiosenny detoks

Oczyszczająca zupa z brokułów i kapusty włoskiej - przepis na wiosenny detoks
Autor: Shutterstock.com Oczyszczająca zupa z brokułów i kapusty włoskiej - przepis na wiosenny detoks
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Oczyszczająca zupa z brokułów i kapusty włoskiej to najlepszy przepis na wiosenny detoks. Dzięki wielu cennym substancjom roślinnym, wegańska zupa detoksykująca naprawdę pobudza nasz metabolizm, a tym samym wspomaga oczyszczanie organizmu i długofalowo poprawia samopoczucie.

SKŁADNIKI

  • 600 g brokułów
  • 750 g kapusty włoskiej
  • 2 marchewki
  • 4 łodygi selera
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 korzenie pasternaku lub pietruszki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 500 ml bulionu warzywnego, gorącego
  • 1 cytryna, świeżo wyciśnięta
  • 2 ulistnione gałązki bazylii
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oczyść około 100 gram różyczek brokułów i odstaw na bok. Pozostałe warzywa umyć i pokroić na małe kawałki.
  • W dużym rondlu rozgrzać olej. Dodaj pokrojone warzywa i lekko smaż przez pięć minut.
  • Dodaj gorący bulion warzywny i sok z cytryny. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu około 20 minut.
  • Blanszować różyczki brokułów we wrzącej, osolonej wodzie przez dwie minuty. Odcedź i odstaw na bok.
  • Dodaj bazylię do zupy i zmiksuj wszystko blenderem ręcznym. Zupę przelać do ozdobnych talerzy lub miseczek i ułożyć z blanszowanymi brokułami i podawać. Smacznego!
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?

Zupy warzywne mogą zdziałać cuda. Nie tylko oczyszczają, ale również dostarczają mnósto mikroelementów. Jeśli chcesz zadbać o swoje ciało, poprawić wygląd włosów, paznokci, skóry koniecznie skorzystaj z dobrodziejstw diety bulionowej. 

Rosół, bulion, wywar: 10 przepisów na dietę bulionową

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej