Oczyszczająca zupa z brokułów i kapusty włoskiej - przepis na wiosenny detoks
2022-03-20
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Oczyszczająca zupa z brokułów i kapusty włoskiej to najlepszy przepis na wiosenny detoks. Dzięki wielu cennym substancjom roślinnym, wegańska zupa detoksykująca naprawdę pobudza nasz metabolizm, a tym samym wspomaga oczyszczanie organizmu i długofalowo poprawia samopoczucie.
SKŁADNIKI
- 600 g brokułów
- 750 g kapusty włoskiej
- 2 marchewki
- 4 łodygi selera
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 korzenie pasternaku lub pietruszki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 500 ml bulionu warzywnego, gorącego
- 1 cytryna, świeżo wyciśnięta
- 2 ulistnione gałązki bazylii
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyść około 100 gram różyczek brokułów i odstaw na bok. Pozostałe warzywa umyć i pokroić na małe kawałki.
- W dużym rondlu rozgrzać olej. Dodaj pokrojone warzywa i lekko smaż przez pięć minut.
- Dodaj gorący bulion warzywny i sok z cytryny. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu około 20 minut.
- Blanszować różyczki brokułów we wrzącej, osolonej wodzie przez dwie minuty. Odcedź i odstaw na bok.
- Dodaj bazylię do zupy i zmiksuj wszystko blenderem ręcznym. Zupę przelać do ozdobnych talerzy lub miseczek i ułożyć z blanszowanymi brokułami i podawać. Smacznego!
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?
Zupy warzywne mogą zdziałać cuda. Nie tylko oczyszczają, ale również dostarczają mnósto mikroelementów. Jeśli chcesz zadbać o swoje ciało, poprawić wygląd włosów, paznokci, skóry koniecznie skorzystaj z dobrodziejstw diety bulionowej.