Niesamowita ZIELENINKA - rewelacyjna zupa ze szczawiem, szpinakiem, koperkiem i chrzanową nutą
2021-10-24
łatwy
15 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Ta zupa łączy w sobie wiele smaków i aromatów, które mieszają się i niemal wybuchają bogactwem, wprawiając kubki smakowe w osłupienie. Można ją podawać na ciepło lub na zimno, ja zdecydowanie wole wersję na ciepło, bo cudownie rozgrzewa.
SKŁADNIKI
- 2 garście szczawiu
- 2 garście szpinaku
- 1 korzeń chrzanu
- 3 szklanki cydru jabłkowego
- 2 łyżki siekanego świeżego koperku
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
- 1 nieduża wędzona makrela
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szpinak i szczaw umyć i osuszyć. W sporym garnku rozpuścić masło i wrzucić na nie liście szpinaku i szczawiu oraz starty na grubych oczkach taki chrzan.
- Garnek przykryć i dusić liście przez 3-4 minuty, aż zwiędną. Zblanszowane liście zblendować na puree, dodać koperek i cydr, dokładnie wymieszać.
- Przyprawić obficie solą i pieprzem. Dodać podzieloną na nieduże kawałki rybę.
- Do podania na ciepło zupę ponownie podgrzać, udekorować koperkiem.
- Do podania na zimno zupę schłodzić - najlepiej wstawić na 2-3 godziny do lodówki. Udekorować.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?