Niesamowita ZIELENINKA - rewelacyjna zupa ze szczawiem, szpinakiem, koperkiem i chrzanową nutą

NIesamowita ZIELENINKA - rewelacyjna zupa ze szczawiem, szpinakiem, koperkiem i chrzanową nutą
Autor: Shutterstock Zieleninka podana na ozdobnym talerzu.
łatwy
15 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Ta zupa łączy w sobie wiele smaków i aromatów, które mieszają się i niemal wybuchają bogactwem, wprawiając kubki smakowe w osłupienie. Można ją podawać na ciepło lub na zimno, ja zdecydowanie wole wersję na ciepło, bo cudownie rozgrzewa.

SKŁADNIKI

  • 2 garście szczawiu
  • 2 garście szpinaku
  • 1 korzeń chrzanu
  • 3 szklanki cydru jabłkowego
  • 2 łyżki siekanego świeżego koperku
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • 1 nieduża wędzona makrela

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szpinak i szczaw umyć i osuszyć. W sporym garnku rozpuścić masło i wrzucić na nie liście szpinaku i szczawiu oraz starty na grubych oczkach taki chrzan.
  • Garnek przykryć i dusić liście przez 3-4 minuty, aż zwiędną. Zblanszowane liście zblendować na puree, dodać koperek i cydr, dokładnie wymieszać.
  • Przyprawić obficie solą i pieprzem. Dodać podzieloną na nieduże kawałki rybę.
  • Do  podania na ciepło zupę ponownie podgrzać, udekorować koperkiem.
  • Do podania na zimno zupę schłodzić - najlepiej wstawić na 2-3 godziny do lodówki. Udekorować.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej