Najprostsza pieczarkowa na mięsie mielonym - gotowa w 15 minut
2022-02-05
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pieczarkowa z mięsem mielonym i serkiem topionym to pyszna, esencjonalna i bardzo sycąca zupa. To także jedna z najprostszych zup. Przygotujesz ją w kwadrans. Jedyne co potrzebujesz to tarkę do warzyw. Niczego nie trzeba kroić, a zupa po prostu robi się sama!
SKŁADNIKI
- 200 g mięsa mielonego, wieprzowego, wieprzowo-wołowego lub drobiowego
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula, drobno posiekana lub starta na tarce
- 4 ząbki czosnku, starte na tarce
- 100 g pieczarek, startych na tarce
- 1,2 l bulionu warzywnego
- 2 ziemniaki, starte na tarce
- 100 g serka topionego
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki dla smaku i do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem lub na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i czosnek. Smaż do zeszklenia cebuli.
- Do cebuli dodaj mięso i smaż do zrumienienia.
- Następnie dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje sok, który wypuszczą.
- Do garnka wlej bulion lub zawartość patelni przełóż do garnka z bulionem.
- Doprowadź do wrzenia. Dodaj starte ziemniaki i serek topiony. Gotować, mieszając, aż ser się całkowicie rozpuści. Zajmie to około 10 minut.
- Zupę podawać posypaną natką pietruszki. Smacznego!
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Pieczarki to zawsze dobry pomysł. Nadają delikatnie leśnego aromatu wielu daniom. Zobacz jak zrobić znakomity dodatek do obiadu lub grzanek z czosnku i pieczarek: Czosnek z pieczarkami po prowansalsku - wyrazisty i zdrowy