Najprostsza pieczarkowa na mięsie mielonym - gotowa w 15 minut

Najprostsza zupa świata na mięsie mielonym
Autor: Shutterstock.com Najprostsza zupa świata na mięsie mielonym
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pieczarkowa z mięsem mielonym i serkiem topionym to pyszna, esencjonalna i bardzo sycąca zupa. To także jedna z najprostszych zup. Przygotujesz ją w kwadrans. Jedyne co potrzebujesz to tarkę do warzyw. Niczego nie trzeba kroić, a zupa po prostu robi się sama! 

SKŁADNIKI

  • 200 g mięsa mielonego, wieprzowego, wieprzowo-wołowego lub drobiowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula, drobno posiekana lub starta na tarce
  • 4 ząbki czosnku, starte na tarce
  • 100 g pieczarek, startych na tarce
  • 1,2 l bulionu warzywnego 
  • 2 ziemniaki, starte na tarce
  • 100 g serka topionego
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki dla smaku i do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem lub na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i czosnek. Smaż do zeszklenia cebuli.
  • Do cebuli dodaj mięso i smaż do zrumienienia. 
  • Następnie dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje sok, który wypuszczą.
  • Do garnka wlej bulion lub zawartość patelni przełóż do garnka z bulionem. 
  • Doprowadź do wrzenia. Dodaj starte ziemniaki i serek topiony. Gotować, mieszając, aż ser się całkowicie rozpuści. Zajmie to około 10 minut.
  • Zupę podawać posypaną natką pietruszki. Smacznego! 
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?

Pieczarki to zawsze dobry pomysł. Nadają delikatnie leśnego aromatu wielu daniom. Zobacz jak zrobić znakomity dodatek do obiadu lub grzanek z czosnku i pieczarek: Czosnek z pieczarkami po prowansalsku - wyrazisty i zdrowy

Zupa grzybowa - 8 naszych najlepszych przepisów na zupy grzybowe

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej