Czosnek z pieczarkami po prowansalsku - idealny do wieprzowiny lub do grzanek

Czosnek z pieczarkami
Autor: Shutterstock Czosnek z pieczarkami po prowansalsku to aromatyczny dodatek do grzanek.
łatwy
40 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

W podobnych zestawieniach zazwyczaj główną rolę odgrywają grzyby, a  czosnek jest do nich aromatycznym dodatkiem. Tu królem dania jest czosnek, a grzyby i przyprawy są dla niego aromatycznym tłem. Jest intensywnie, pyszne i zdrowo.

SKŁADNIKI

  • 3 główki czosnku
  • 6-7 średnich pieczarek
  • 4 łyżki masła
  • pieprz i sól
  • sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Główki czosnku przelać wrzątkiem,a  następnie zimną wodą. Obrać zblanszować przez 5 minut we wrącej wodzie.
  • Pieczarki umyć, w razie potrzeby obrać, a następnie posiekać drobniutko.
  • Masło rozpuścić na patelni na średnim ogniu, wrzucić pieczarki i czosnek, smażyć na niedużym ogniu, aby nie przypalić masła.
  • Gdy pieczarki puszcza nieco płynu przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, przykryć i dusić jeszcze 10 minut.
  • TAk przygotowaną jarzynkę można podać jako dodatek do kotletów i pieczeni wieprzowych lub ułożyć na kromkach bułki i zapiec.
Czosnek - dlaczego warto go jeść?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej