Czosnek z pieczarkami po prowansalsku - idealny do wieprzowiny lub do grzanek
2022-02-06
łatwy
40 min
2
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
W podobnych zestawieniach zazwyczaj główną rolę odgrywają grzyby, a czosnek jest do nich aromatycznym dodatkiem. Tu królem dania jest czosnek, a grzyby i przyprawy są dla niego aromatycznym tłem. Jest intensywnie, pyszne i zdrowo.
SKŁADNIKI
- 3 główki czosnku
- 6-7 średnich pieczarek
- 4 łyżki masła
- pieprz i sól
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Główki czosnku przelać wrzątkiem,a następnie zimną wodą. Obrać zblanszować przez 5 minut we wrącej wodzie.
- Pieczarki umyć, w razie potrzeby obrać, a następnie posiekać drobniutko.
- Masło rozpuścić na patelni na średnim ogniu, wrzucić pieczarki i czosnek, smażyć na niedużym ogniu, aby nie przypalić masła.
- Gdy pieczarki puszcza nieco płynu przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, przykryć i dusić jeszcze 10 minut.
- TAk przygotowaną jarzynkę można podać jako dodatek do kotletów i pieczeni wieprzowych lub ułożyć na kromkach bułki i zapiec.
Czosnek - dlaczego warto go jeść?