Mega prosta zupa o bardzo bogatym smaku. Wystarczy 8 składników na cały garnek
2022-09-15
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Ta bardzo prosta zupa może poszczycić się niezwykle złożonym i bogatym smakiem. Jest aromatyczna, pyszna i sycąca. Odpowiednio dobrane przyprawy czynią z tej prostej zupy prawdziwa petardę smaku. Do tego przygotujesz ją w pół godziny z bardzo prostych składników, a mimo to podanie jej na eleganckim przyjęciu nie będzie niestosowne. Jej smak skrywa jej prostotę.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oliwy oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 3 puszki białej fasoli
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
- szczypta suszonego tymianku
- szczypta młotkowanego czerwonego pieprzu
- sól i czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- 2 puszki fasoli dokładnie odcedź, zawartość 1 puszki zblenduj (ziarna razem razem z płynem).
- Rozgrzej w garnku oliwę na średnim/małym ogniu i dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Smaż ok 1 minuty, az czosnek zacznie intensywnie pachnieć, wtedy dodaj zblendowaną fasole i wymieszaj.
- Dodaj wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj zupę. Garnek przykryj, zwiększ nieco ogień i zagotuj zupę.
- Gdy tylko zupa zacznie zmniejsz ogień do małego, odkryj garnek i podgrzewaj ok 15 minut. Na koniec posól do smaku.
- Zupę podawaj gorącą, z kromka świeżego białego chleba do "maczania".
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli