Mega prosta zupa o bardzo bogatym smaku. Wystarczy 8 składników na cały garnek

Zupa fasolowa z rozmarynem
Autor: Shutterstock Prosta, ale przepyszna zupa z białej fasoli.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Ta bardzo prosta zupa może poszczycić się niezwykle złożonym i bogatym smakiem. Jest aromatyczna, pyszna i sycąca. Odpowiednio dobrane przyprawy czynią z tej prostej zupy prawdziwa petardę smaku.  Do tego przygotujesz ją w pół godziny z bardzo prostych składników, a mimo to podanie jej na eleganckim przyjęciu nie będzie niestosowne. Jej smak skrywa jej prostotę.

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oliwy oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 puszki białej fasoli
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • szczypta suszonego tymianku
  • szczypta młotkowanego czerwonego pieprzu
  • sól i czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • 2 puszki fasoli dokładnie odcedź, zawartość 1 puszki zblenduj (ziarna razem razem z płynem).
  • Rozgrzej w garnku oliwę na średnim/małym ogniu i dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Smaż ok 1 minuty, az czosnek zacznie intensywnie pachnieć, wtedy dodaj zblendowaną fasole i wymieszaj.
  • Dodaj wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj zupę.  Garnek przykryj, zwiększ nieco ogień i zagotuj zupę.
  • Gdy tylko zupa zacznie zmniejsz ogień do małego, odkryj garnek i podgrzewaj ok 15 minut. Na koniec posól do smaku.
  • Zupę podawaj gorącą, z kromka świeżego białego chleba do "maczania".
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej