Kurkumowa zupa jarzynowa na uśmierzenie bólu

Kurkumowa zupa jarzynowa na uśmierzenie bólu
Autor: Shutterstock.com Kurkumowa zupa jarzynowa na uśmierzenie bólu
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Przyprawa kurkuma zawiera związek zwany kurkuminą, który pomaga złagodzić ból stawów spowodowany stanem zapalnym. Dzisiaj podzielę się przepisem, który pokaże Ci, jak zrobić kurkumową zupę superfood z kurkuminą, która łagodzi ból. Zupa z dodatkiem mielonej kurkumy zawiera również obfitą mieszankę świeżych warzyw, cudownie pikantną paprykę i smaczny rosół z kości z kurczaka bogaty w kolagen. Zupa nie zastąpi leczenia, ale go wesprze. Do tego jest smaczna. Koniecznie wypróbuj! 

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 łyżeczki świeżego startego imbiru
  • ½ zielonego chili, pokrojonego w plastry
  • 2 szklanki różyczek kalafiora, może być mrożony
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę,
  • 1 średni słodki ziemniak, obrany i pokrojony w drobną kostkę
  • 1 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 4 szklanki kolagenowego rosołu z kurczaka
  • 2 szklanki wody
  • 1 puszka ciecierzycy, wypłukana i odsączona
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku rozgrzej olej kokosowy na średnim ogniu.
  • Dodaj cebulę i smaż przez 4-5 minut lub do chwili, gdy stanie się miękka i szklista.
  • Dodaj czosnek, zielone chili i imbir i smaż przez 30 sekund.
  • Dodaj batata, czerwoną paprykę i kurkumę i smaż przez 2 minuty.
  • Dodaj bulion kostny z kurczaka i wodę. Zagotuj zupę.
  • Przykryj pokrywką i gotuj przez 20-30 minut lub do momentu, gdy słodki ziemniak zmięknie.
  • Dodaj ciecierzycę i mleko kokosowe i gotuj przez 2-3 minuty.
  • Zdejmij z ognia. Dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem.
  • Podawaj na ciepło z posiekaną natką pietruszki i zieloną cebulką.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?

Zupa pomidorowa - 13 fantastycznych przepisów na pomidorówkę

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej