Kurkumowa zupa jarzynowa na uśmierzenie bólu

Przyprawa kurkuma zawiera związek zwany kurkuminą, który pomaga złagodzić ból stawów spowodowany stanem zapalnym. Dzisiaj podzielę się przepisem, który pokaże Ci, jak zrobić kurkumową zupę superfood z kurkuminą, która łagodzi ból. Zupa z dodatkiem mielonej kurkumy zawiera również obfitą mieszankę świeżych warzyw, cudownie pikantną paprykę i smaczny rosół z kości z kurczaka bogaty w kolagen. Zupa nie zastąpi leczenia, ale go wesprze. Do tego jest smaczna. Koniecznie wypróbuj! 

Kurkumowa zupa jarzynowa na uśmierzenie bólu

i

Autor: Shutterstock.com Kurkumowa zupa jarzynowa na uśmierzenie bólu
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 łyżeczki świeżego startego imbiru
  • ½ zielonego chili, pokrojonego w plastry
  • 2 szklanki różyczek kalafiora, może być mrożony
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę,
  • 1 średni słodki ziemniak, obrany i pokrojony w drobną kostkę
  • 1 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 4 szklanki kolagenowego rosołu z kurczaka
  • 2 szklanki wody
  • 1 puszka ciecierzycy, wypłukana i odsączona
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku rozgrzej olej kokosowy na średnim ogniu.
  • Dodaj cebulę i smaż przez 4-5 minut lub do chwili, gdy stanie się miękka i szklista.
  • Dodaj czosnek, zielone chili i imbir i smaż przez 30 sekund.
  • Dodaj batata, czerwoną paprykę i kurkumę i smaż przez 2 minuty.
  • Dodaj bulion kostny z kurczaka i wodę. Zagotuj zupę.
  • Przykryj pokrywką i gotuj przez 20-30 minut lub do momentu, gdy słodki ziemniak zmięknie.
  • Dodaj ciecierzycę i mleko kokosowe i gotuj przez 2-3 minuty.
  • Zdejmij z ognia. Dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem.
  • Podawaj na ciepło z posiekaną natką pietruszki i zieloną cebulką.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?

Zupa pomidorowa - 13 fantastycznych przepisów na pomidorówkę

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej...