Kremowa zupa z kurczakiem i gotowymi gnocchi: sycąca i pyszna
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kremowa zupa z kurczakiem i gotowymi kluskami ziemniaczanymi gnocchi to pożywny i pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. Taka zupa - jedno danie - doskonale sprawdzi się w chłodniejszy dzień.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 filety z piersi kurczaka
- 1 kawałek selera, wielkości pudełka zapałek, starty na tarce
- 1 marchewka, starta na tarce o dużych otworach
- 1 pietruszka, starta na tarce o dużych otworach
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 2 łyżeczki zmiażdżonego czosnku
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 1,2 l bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka tymianku
- 300 g ziemniaczanych klusek gnocchi
- 100 ml śmietany 18%
- 100-125 g świeżych liści szpinaku młodego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondlu z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać starty seler, marchewkę, pietruszkę, cebulę i czosnek. Smażyć, aż warzywa staną się miękkie.
- Wlać bulion drobiowy, dodać tymianek i doprowadzić do wrzenia.
- Na wrzący rosół wrzucić pierś kurczaka w całości i gotować około 20 minut. Wyjąć pierś kurczaka i pokroić w paseczki.
- Do zupy dodać kluski i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Gdy kluski wypłyną, dodać z powrotem pokrojone mięso z piersi kurczaka, śmietanę oraz młode liście szpinaku. Zagotować.
- Przed podaniem spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.