Kremowa zupa z buraków pachnąca imbirem - wzmacniająca i rozgrzewająca

2021-02-23
Kremowa zupa z buraków pachnąca imbirem - wzmacniająca i rozgrzewająca
Autor: Shutterstock Kremowa zupa z buraków - wzmocni i rozgrzeje
łatwy
35 min
4

Kremowa zupa z buraków pachnąca imbirem to idealna zupa na przedwiośnie - bogata w substancje odżywcze i witaminy, rozgrzewająca i chroniąca przed infekcjami  - ze względu na dodatek  imbiru. Na dodatek pyszna i efektownie się prezentująca. Można ją przygotować w wersji wegetariańskiej, używając bulionu warzywnego.

Składniki

5 szklanek bulionu - warzywnego lub drobiowego

500 g buraków

1 duże winne jabłko

2 dojrzałe gruszki

kieliszek wytrawnego czerwonego wina

łyżeczka startego świeżego imbiru

łyżeczka mąki ziemniaczanej

szklanka gęstej kwaśnej śmietany

sól

ew. łyżka soku z cytryny i szczypta cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Buraki, jabłko i gruszki obrać, zetrzeć na tarce wrzucić do garnka, dodać imbir i zalać gorącym bulionem. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem, aż buraczki będą miękkie.

Zmiksować, podgrzać. Doprawić mąką ziemniaczaną dokładnie wymieszaną z winem - wlać mieszaninę do  gorącej zupy i  mieszając podgrzewać, aż zupa zgęstnieje.

Doprawić do smaku solą, ewentualnie sokiem z cytryny i szczyptą cukru.

Przed podaniem - lub na talerzach- wymieszać ze śmietaną.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska