Kremowa zupa z buraków pachnąca imbirem - wzmacniająca i rozgrzewająca
2021-10-15
łatwy
35 min
4
Kremowa zupa z buraków pachnąca imbirem to idealna zupa na przejściowe pory roku, czyli jesień i wiosnę - bogata w substancje odżywcze i witaminy, rozgrzewająca i chroniąca przed infekcjami - ze względu na dodatek imbiru. Na dodatek pyszna i efektownie się prezentująca. Można ją przygotować w wersji wegetariańskiej, używając bulionu warzywnego.
SKŁADNIKI
- 5 szklanek bulionu - warzywnego lub drobiowego
- 500 g buraków
- 1 duże winne jabłko
- 2 dojrzałe gruszki
- kieliszek wytrawnego czerwonego wina
- łyżeczka startego świeżego imbiru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szklanka gęstej kwaśnej śmietany
- sól
- ew. łyżka soku z cytryny i szczypta cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki, jabłko i gruszki obrać, zetrzeć na tarce wrzucić do garnka, dodać imbir i zalać gorącym bulionem. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem, aż buraczki będą miękkie.
- Zmiksować, podgrzać. Doprawić mąką ziemniaczaną dokładnie wymieszaną z winem - wlać mieszaninę do gorącej zupy i mieszając podgrzewać, aż zupa zgęstnieje.
- Doprawić do smaku solą, ewentualnie sokiem z cytryny i szczyptą cukru.
- Przed podaniem - lub na talerzach- wymieszać ze śmietaną.
Beszamel - Buraki