Kremowa zupa z buraków pachnąca imbirem - wzmacniająca i rozgrzewająca

Kremowa zupa z buraków pachnąca imbirem to idealna zupa na przedwiośnie - bogata w substancje odżywcze i witaminy, rozgrzewająca i chroniąca przed infekcjami - ze względu na dodatek imbiru. Na dodatek pyszna i efektownie się prezentująca. Można ją przygotować w wersji wegetariańskiej, używając bulionu warzywnego.
5 szklanek bulionu - warzywnego lub drobiowego
500 g buraków
1 duże winne jabłko
2 dojrzałe gruszki
kieliszek wytrawnego czerwonego wina
łyżeczka startego świeżego imbiru
łyżeczka mąki ziemniaczanej
szklanka gęstej kwaśnej śmietany
sól
ew. łyżka soku z cytryny i szczypta cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Buraki, jabłko i gruszki obrać, zetrzeć na tarce wrzucić do garnka, dodać imbir i zalać gorącym bulionem. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem, aż buraczki będą miękkie.
Zmiksować, podgrzać. Doprawić mąką ziemniaczaną dokładnie wymieszaną z winem - wlać mieszaninę do gorącej zupy i mieszając podgrzewać, aż zupa zgęstnieje.
Doprawić do smaku solą, ewentualnie sokiem z cytryny i szczyptą cukru.
Przed podaniem - lub na talerzach- wymieszać ze śmietaną.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska