Kremowa zupa z buraków pachnąca imbirem - wzmacniająca i rozgrzewająca

2021-10-15
Kremowa zupa z buraków pachnąca imbirem - wzmacniająca i rozgrzewająca
Autor: Shutterstock Kremowa zupa z buraków - wzmocni i rozgrzeje
łatwy
35 min
4

Kremowa zupa z buraków pachnąca imbirem to idealna zupa na przejściowe pory roku, czyli jesień i wiosnę - bogata w substancje odżywcze i witaminy, rozgrzewająca i chroniąca przed infekcjami  - ze względu na dodatek  imbiru. Na dodatek pyszna i efektownie się prezentująca. Można ją przygotować w wersji wegetariańskiej, używając bulionu warzywnego.

SKŁADNIKI

  • 5 szklanek bulionu - warzywnego lub drobiowego
  • 500 g buraków
  • 1 duże winne jabłko
  • 2 dojrzałe gruszki
  • kieliszek wytrawnego czerwonego wina
  • łyżeczka startego świeżego imbiru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szklanka gęstej kwaśnej śmietany
  • sól
  • ew. łyżka soku z cytryny i szczypta cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraki, jabłko i gruszki obrać, zetrzeć na tarce wrzucić do garnka, dodać imbir i zalać gorącym bulionem. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem, aż buraczki będą miękkie.
  • Zmiksować, podgrzać. Doprawić mąką ziemniaczaną dokładnie wymieszaną z winem - wlać mieszaninę do  gorącej zupy i  mieszając podgrzewać, aż zupa zgęstnieje.
  • Doprawić do smaku solą, ewentualnie sokiem z cytryny i szczyptą cukru.
  • Przed podaniem - lub na talerzach- wymieszać ze śmietaną.
Beszamel - Buraki