Kremowa zupa serowa z wybornym dodatkiem
2022-01-19
łatwy
30 min
4
Kremowa zupa serowa z wybornym dodatkiem to sycące i bardzo smaczne pierwsze danie lub jednogarnkowy posiłek. Ten wyborny dodatek to oczywiście cienka średnio lub bardzo rozdrobniona kiełbasa. Dymny aromat wędliny podkręca smak zupy!
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 300-500 g kiełbasy, pokrojonej na grubsze plasterki
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- ½ szklanki cebuli, drobno pokrojonej w kostkę
- ½ szklanki marchwi, obranych i pokrojonych w drobną kostkę
- ½ szklanki drobno pokrojonego selera (2-3 łodyżki)
- 4 szklanki (1 l) bulionu z kurczaka
- 600 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki sera cheddar, tartego
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki koperku, posiekanego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wlej oliwę z oliwek do żeliwnego garnka (lub rondla z grubym dnem) i podgrzej na średnim ogniu. Dodaj kiełbasę i smaż przez 5-6 minut, często mieszając. Kiełbasę wyjmij łyżką cedzakową.
- Dodaj czosnek, cebulę, marchew i seler i smaż przez 2 minuty.
- Dodaj bulion z kurczaka i ziemniaki. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień. Przykryj i gotuj przez 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Dodaj usmażoną kiełbasę, mleko, ser cheddar, sól i pieprz. Mieszaj i gotuj na małym ogniu przez 5-10 minut dłużej, aż ser się rozpuści.
- Przed podaniem wymieszaj z koperkiem. Podawaj ewentualnie z grzankami lub po tostami pełnoziarnistymi.
Domowa biała kiełbasa – jak ją zrobić?