Kremowa zupa serowa z wybornym dodatkiem

Zupa serowa z kiełbasą
Autor: Shutterstock.com Zupa serowa z kiełbasą
łatwy
30 min
4

Kremowa zupa serowa z wybornym dodatkiem to sycące i bardzo smaczne pierwsze danie lub jednogarnkowy posiłek. Ten wyborny dodatek to oczywiście cienka średnio lub bardzo rozdrobniona kiełbasa. Dymny aromat wędliny podkręca smak zupy! 

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 300-500 g kiełbasy, pokrojonej na grubsze plasterki
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • ½ szklanki cebuli, drobno pokrojonej w kostkę
  • ½ szklanki marchwi, obranych i pokrojonych w drobną kostkę 
  • ½ szklanki drobno pokrojonego selera (2-3 łodyżki)
  • 4 szklanki (1 l) bulionu z kurczaka
  • 600 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki sera cheddar, tartego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki koperku, posiekanego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wlej oliwę z oliwek do żeliwnego garnka (lub rondla z grubym dnem) i podgrzej na średnim ogniu. Dodaj kiełbasę i smaż przez 5-6 minut, często mieszając. Kiełbasę wyjmij łyżką cedzakową.
  • Dodaj czosnek, cebulę, marchew i seler i smaż przez 2 minuty.
  • Dodaj bulion z kurczaka i ziemniaki. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień. Przykryj i gotuj przez 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Dodaj usmażoną kiełbasę, mleko, ser cheddar, sól i pieprz. Mieszaj i gotuj na małym ogniu przez 5-10 minut dłużej, aż ser się rozpuści.
  • Przed podaniem wymieszaj z koperkiem. Podawaj ewentualnie z grzankami lub po tostami pełnoziarnistymi. 
Domowa biała kiełbasa – jak ją zrobić?

Zupa fasolowa - 10 łatwych przepisów na fasolówkę

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej