Kremowa zupa grzybowa. Tajemnicą jej smaku jest ten nieoczywisty składnik
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
W sieci krąży mnóstwo przepisów na pyszne i aromatyczne zupy grzybowe. To danie tradycyjnie serwuje się na wigilijną kolację i podczas świąt Bożego Narodzenia. Przepis na obłędną kremową zupę grzybową wyróżnia dobór składników, które zazwyczaj wykorzystuje się do innych potraw. Poznajcie prosty przepis na wyśmienitą kremową zupę grzybową w nowej odsłonie.
Kremowa zupa grzybowa – z czego zrobić?
Do przyrządzenia wyjątkowo smakowitej grzybowej zupy krem na Wigilię potrzebne są składniki, które łatwo kupić przez cały rok. Na liście znalazły się produkty typowe dla diety wegańskiej i wegetariańskiej. Jednak w połączeniu z grzybami tworzą obłędną kompilację smaków i aromatów.
Z czego więc ugotować pyszną kremową zupę grzybową?
- suszone grzyby – główny składnik zupy, zapewnia smak i aromat, sprawdzą się podgrzybki i borowiki
- naturalne mleko sojowe – zastępuje wodę i bulion, nadaje przyjemniej konsystencji
- warzywa – marchewka, pietruszka, seler, cebula i ziemniaki
- orzechy nerkowca – bogate w cenne składniki odżywcze, nadają wyjątkowego smaku i zastępują śmietanę
- płatki drożdżowe – wzbogacają potrawy, zawierają błonnik i sprawdzają się jako zamiennik sera
- przyprawy – sól i świeżo zmielony pieprz idealnie podkręcają smak zupy z suszonych grzybów
- dodatki – czosnek, sok z cytryny i sos sojowy wzbogacają zupę grzybową
Jak zrobić zupę krem z grzybów?
Przepis na pyszną wigilijną zupę krem z grzybów nie jest trudny. Wystarczy postępować według tego sprawdzonego przepisu, aby zupa udała się na piątkę z plusem. Ta nowoczesna wersja zupy grzybowej jest pełna smaku i cudownego grzybowego aromatu, który rozchodzi się po całym domu.
Przepis na kremową zupę grzybową na Wigilię został podzielony na kilka kroków:
- 1. krok – namoczenie suszonych grzybów i nerkowców
- 2. krok – podsmażenie warzyw, a następnie ugotowanie ich razem z grzybami w mleku sojowym
- 3. krok – przygotowanie pasty z nerkowców, czosnku i soku z cytryny
- 4. krok – połączenie zupy z pastą z nerkowców
- 5. krok – zmiksowanie zupy grzybowej na gładki krem
Czym podkręcić smak zupy grzybowej?
Wigilijna zupa krem z suszonych grzybów jest pyszna. To przepis podstawowy, który można wzbogacić, dodając inne składniki. Smak zupy grzybowej z nerkowcami podkręcą świeże zioła. Sprawdzi się natka pietruszki, tymianek lub rozmaryn. Można dodać je także w wersji suszonej. Zioła podkreślą smak grzybów i sprawią, że zupa będzie smakować rewelacyjnie.
SKŁADNIKI
- 750 ml mleka sojowego
- 1 szklanka suszonych grzybów
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- kawałek selera
- 100 g orzechów nerkowca
- 15 g płatków drożdżowych
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nerkowce zalać wodą i odstawić na noc. Suszone grzyby zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia składniki odcedzić, zachowując wodę po moczeniu.
- Na garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaki oraz odcedzone grzyby. Wlać sos sojowy i smażyć kilka minut, często mieszając.
- Wlać mleko sojowe i gotować 30 minut.
- Odcedzone orzechy nerkowca zmiksować z czosnkiem, płatkami drożdżowymi i sokiem z cytryny na gładką pastę. Jeżeli będzie zbyt gęsta, dolać odrobinę wody po moczeniu orzechów lub grzybów.
- Pastę z nerkowców dodać do gotującej się zupy. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i gotować około 3 minut.
- Zupę zmiksować na gładki krem. Jeżeli będzie zbyt gęsta, dolać trochę wody po moczeniu grzybów.
- Podawać na Wigilię i podczas świąt Bożego Narodzenia.