Kremowa zupa dyniowa z serem feta: syci i rozgrzewa

2021-10-21
Kremowa zupa dyniowa z serem feta: syci i rozgrzewa
Autor: Shutterstock Pyszny krem dyniowy z serem feta można udekorować świeżymi ziołami
łatwy
30 min
4

Kremowa zupa dyniowa z serem feta jest sycąca. Dzięki dodanym do niej przyprawom przyjemnie rozgrzewa. Idealna na chłodniejsze dni. 

SKŁADNIKI

  • 1 duży batat
  • 500 g dyni
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 2 łyżki oliwy
  • 800 ml bulionu
  • 2 łyżki śmietany 18-proc.
  • 1 łyżeczka curry
  • po 1/4 łyżeczki cynamonu, kuminu i słodkiej papryki 
  • sól i pieprz
  • 80 g sera feta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrać i pokroić w kostkę dynię, marchewkę i batat. W garnku o grubym dnie zeszklić posiekaną cebulę, dodać zgnieciony czosnek, pokrojone wcześniej warzywa. Zamieszać, podsmażać przez kilka minut.
  • Pod koniec dodać starty imbir, curry, cynamon, kmin i paprykę, podsmażać jeszcze przez minutę, zalać bulionem. Gotować przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • Zmiksować zupę na krem, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Przed podaniem posypać pokrojonym serem feta. 
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!

Zobacz GALERIĘ krok po kroku, jak zrobić zupę dyniową po staropolsku: