Kremowa zupa dyniowa z serem feta: syci i rozgrzewa
2021-10-21
łatwy
30 min
4
Kremowa zupa dyniowa z serem feta jest sycąca. Dzięki dodanym do niej przyprawom przyjemnie rozgrzewa. Idealna na chłodniejsze dni.
SKŁADNIKI
- 1 duży batat
- 500 g dyni
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 kawałek imbiru wielkości kciuka
- 2 łyżki oliwy
- 800 ml bulionu
- 2 łyżki śmietany 18-proc.
- 1 łyżeczka curry
- po 1/4 łyżeczki cynamonu, kuminu i słodkiej papryki
- sól i pieprz
- 80 g sera feta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrać i pokroić w kostkę dynię, marchewkę i batat. W garnku o grubym dnie zeszklić posiekaną cebulę, dodać zgnieciony czosnek, pokrojone wcześniej warzywa. Zamieszać, podsmażać przez kilka minut.
- Pod koniec dodać starty imbir, curry, cynamon, kmin i paprykę, podsmażać jeszcze przez minutę, zalać bulionem. Gotować przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Zmiksować zupę na krem, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Przed podaniem posypać pokrojonym serem feta.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!