Krem ze słodkich ziemniaków z boczkiem - obfita i fertyczna zupa na lepszy humor

Krem ze słodkich ziemniaków z boczkiem - obfita i fertyczna zupa na lepszy humor
Autor: Shutterstock.com Krem ze słodkich ziemniaków z boczkiem - obfita i fertyczna zupa na lepszy humor
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Krem ze słodkich ziemniaków z boczkiem to obfita i fertyczna zupa. Poprawia humor od pierwszej łyżki. Bardzo łatwo ją przygotować z dostępnych i tanich składników. Smakuje nieziemsko! 

SKŁADNIKI

  • 2-4 słodkie ziemniaki (600 g)
  • 1 cebula, duża
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 50 surowego boczku wędzonego w cienkich plasterkach
  • 100 ml wina (opcjonalnie)
  • 1 l rosołu drobiowego
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 60 ml śmietany 18% (4 łyżki)
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Połowę batatów zetrzeć na tarce. Pozostałe pokroić w słupki. 
  • Cebulę pokroić drobno. Czosnek przecisnąć przez praskę. 
  • W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej. Plasterki boczku pokroić na paski i na każdym zawiązać supełek. Tak przygotowany boczek usmażyć na chrupko na rozgrzanym oleju. Boczek zdjąć i zachować do dekoracji.
  • Do garnka dodać cebulę i czosnek. Smażyć do zeszklenia cebuli. 
  • Dodać starte bataty. Smażyć jeszcze 1 minutę, mieszając.
  • Wlać wino i zdeglasować dno rondla, do którego przywarły kawałeczki batata. Wlać rosół. 
  • Zupę doprowadzić do wrzenia. Dodać tymianek. Gotować na małym ogniu przez 10 minut.
  • Zupę zmiskować na krem. Do zupy dodać pokrojonego w słupki batata i gotować kolejne 10 minut.
  • Krem przyprawić śmietaną, pieprzem oraz ewentualnie solą. 
  • Zupę krem podawać przybraną supełkami boczku. Smacznego! 
Bataty, pataty, słodkie ziemniaki: co to jest? Właściwości batatów i zastosowanie kulinarne

Co zrobić z przemarzniętych ziemniaków. Dania z ziemniaków na słodko!

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej