Krem ze słodkich ziemniaków z boczkiem - obfita i fertyczna zupa na lepszy humor
2022-03-18
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Krem ze słodkich ziemniaków z boczkiem to obfita i fertyczna zupa. Poprawia humor od pierwszej łyżki. Bardzo łatwo ją przygotować z dostępnych i tanich składników. Smakuje nieziemsko!
SKŁADNIKI
- 2-4 słodkie ziemniaki (600 g)
- 1 cebula, duża
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżka oleju
- 50 surowego boczku wędzonego w cienkich plasterkach
- 100 ml wina (opcjonalnie)
- 1 l rosołu drobiowego
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 60 ml śmietany 18% (4 łyżki)
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Połowę batatów zetrzeć na tarce. Pozostałe pokroić w słupki.
- Cebulę pokroić drobno. Czosnek przecisnąć przez praskę.
- W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej. Plasterki boczku pokroić na paski i na każdym zawiązać supełek. Tak przygotowany boczek usmażyć na chrupko na rozgrzanym oleju. Boczek zdjąć i zachować do dekoracji.
- Do garnka dodać cebulę i czosnek. Smażyć do zeszklenia cebuli.
- Dodać starte bataty. Smażyć jeszcze 1 minutę, mieszając.
- Wlać wino i zdeglasować dno rondla, do którego przywarły kawałeczki batata. Wlać rosół.
- Zupę doprowadzić do wrzenia. Dodać tymianek. Gotować na małym ogniu przez 10 minut.
- Zupę zmiskować na krem. Do zupy dodać pokrojonego w słupki batata i gotować kolejne 10 minut.
- Krem przyprawić śmietaną, pieprzem oraz ewentualnie solą.
- Zupę krem podawać przybraną supełkami boczku. Smacznego!
Bataty, pataty, słodkie ziemniaki: co to jest? Właściwości batatów i zastosowanie kulinarne