Krem kalafiorowo-porowy z ciecierzycą z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Krem kalafiorowo-porowy z ciecierzycą z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE to pyszna, wyrazista w smaku zupa, idealna na jesienne dni. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 240 kcal.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 200 ml bulionu warzywnego
 - 1/2 cebuli
 - mały kawałek pora (biała część)
 - 100 g kalafiora
 - 1/2 łyżeczki oliwy lub oleju
 - 1 czubata łyżka ciecierzycy z puszki
 - 1 łyżka śmietany 12%
 - sól, pieprz
 - gałka muszkatołowa
 - kminek
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i pora posiekać. Zeszklić w garnku na oliwie. Zalać to gorącym bulionem.
 - Kalafiora umyć i podzielić na mniejsze różyczki. Wrzucić do bulionu i gotować 10-15 min.
 - Dodać do tego ciecierzycę. Gotować kolejne 10 min. Doprawić.
 - Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, zupę zblendować na krem.
 - Zabielić śmietaną i doprawić do smaku.