Krem kalafiorowo-porowy z ciecierzycą z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Krem kalafiorowo-porowy z ciecierzycą z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE to pyszna, wyrazista w smaku zupa, idealna na jesienne dni. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 240 kcal.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 200 ml bulionu warzywnego
- 1/2 cebuli
- mały kawałek pora (biała część)
- 100 g kalafiora
- 1/2 łyżeczki oliwy lub oleju
- 1 czubata łyżka ciecierzycy z puszki
- 1 łyżka śmietany 12%
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- kminek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i pora posiekać. Zeszklić w garnku na oliwie. Zalać to gorącym bulionem.
- Kalafiora umyć i podzielić na mniejsze różyczki. Wrzucić do bulionu i gotować 10-15 min.
- Dodać do tego ciecierzycę. Gotować kolejne 10 min. Doprawić.
- Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, zupę zblendować na krem.
- Zabielić śmietaną i doprawić do smaku.