Krem kalafiorowo-porowy z ciecierzycą z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

2021-03-29
Krem kalafiorowo-porowy z ciecierzycą z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
Autor: Shutterstock Krem kalafiorowo-porowy z ciecierzycą z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
łatwy
30 min
4

Krem kalafiorowo-porowy z ciecierzycą  z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE to pyszna, wyrazista w smaku zupa, idealna na jesienne dni. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 240 kcal.

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 cebuli
  • mały kawałek pora (biała część)
  • 100 g kalafiora
  • 1/2 łyżeczki oliwy lub oleju
  • 1 czubata łyżka ciecierzycy z puszki
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • kminek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę i  pora posiekać. Zeszklić w garnku na oliwie. Zalać to gorącym bulionem.
  • Kalafiora umyć i podzielić na mniejsze różyczki. Wrzucić do bulionu i gotować 10-15 min.
  • Dodać do tego ciecierzycę. Gotować kolejne 10 min. Doprawić.
  • Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, zupę zblendować na krem.
  • Zabielić śmietaną i doprawić do smaku.