Kartoflanka z parmezanem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kartoflanka z parmezanem to prosta, szybka ale bardzo pożywna zupa. Zawiera spora dawkę cennych minerałów: potasu i miedzi, dużo witaminy B6. jest też źródłem magnezu, witaminy C, PP i B. Niby tradycyjna kartoflanka, a dzięki dodatkowi pora, curry i wiórków parmezanu staje się zaskakująca i bardziej wyrafinowana w smaku.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka wywaru z warzyw, rosołu lub kostka rosołowa
- 1,5 litra wody
- 1 kg ziemniaków
- 1 mały por
- 6 ząbków czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki tartego parmezanu
- sól morska, rozmaryn, curry
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do garnka, w którym będzie gotowana zupa wlać oliwę.
- Podgrzać i dodać obrane ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki.
- Delikatnie smażyć czosnek na oliwie, nie powinien się zrumienić.
- Wlać gorącą wodę, wywar lub kostkę rosołową.
- Dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, a po 10 minutach pokrojony por.
- Gotować jeszcze 10 minut. Zupę doprawić solą i łyżeczką curry, posypać świeżym lub suszonym rozmarynem.
- Podawać zupę posypaną wiórkami parmezanu.