Kartoflanka z parmezanem

2021-03-29
Kartoflanka z parmezanem
Autor: Shutterstock Kartoflankę z parmezanem można podać z grzankami i marynowanym zielonym pieprzem
łatwy
30 min
4

Kartoflanka z parmezanem to prosta, szybka ale bardzo pożywna zupa. Zawiera spora dawkę cennych minerałów: potasu i miedzi, dużo witaminy B6. jest też źródłem magnezu, witaminy C, PP i B. Niby tradycyjna kartoflanka, a dzięki dodatkowi pora, curry i wiórków parmezanu staje się zaskakująca i bardziej wyrafinowana w smaku.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka wywaru z warzyw, rosołu lub kostka rosołowa
  • 1,5 litra wody
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 mały por
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól morska, rozmaryn, curry

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do garnka, w którym będzie gotowana zupa wlać oliwę.
  • Podgrzać i dodać obrane ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki.
  • Delikatnie smażyć czosnek na oliwie, nie powinien się zrumienić.
  • Wlać gorącą wodę, wywar lub kostkę rosołową.
  • Dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, a po 10 minutach pokrojony por.
  • Gotować jeszcze 10 minut. Zupę doprawić solą i łyżeczką curry, posypać świeżym lub suszonym rozmarynem.
  • Podawać zupę posypaną wiórkami parmezanu.