Kartoflanka z chorizo: nowa jakość taniej zupy

Kartoflanka z chorizo: nowa jakość taniej zupy
Autor: Shutterstock.com Małe garnuszki napełnione pyszną kartoflanką z hiszpańskim chorizo
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Kartoflanka to niezwykle smaczna i sycąca zupa domowa. Przygotowanie kartoflanki jest niezwykle proste. Wystarczy 30 minut, by wyczarować zupę z ziemniaków na pokrzepienie. Dodatek chorizo, aromatycznej kiełbasy paprykowej z Hiszpani, dodaje jej niebanalnego charakteru. Pyszności! 

Co to jest kiełbasa chorizo?

Hiszpańskie chorizo to tradycyjna kiełbasa wieprzowa przyprawiona wędzoną papryką. Kiełbasa długo dojrzewa, stąd jej głęboki smak umami

Dlaczego nie należy kiełbasy gotować zbyt długo?

Kiełbas oraz wszelkich wyrobów wędlianiarskich peklowanych i wędzonych nie należy zbyt długo poddawać obróbce cieplnej. W procesie przedłużonego gotowania azotyny zawarte w solach peklujących, substancjach konserwujących mięso, przekształcają się w toksyczne nitrozaminy. Substancje  o potencjalnym działaniu rakotwórczym. Dlatego żadnych kiełbas, ani innych mięsnych wyrobów zawierających azotyn sodu nie powinno się zbyt długo gotować, piec czy smażyć.

SKŁADNIKI

  • 150 g kiełbasy chorizo, pokrojonej na plasterki grubości 6 mm
  • 1 łyżka oleju
  • 2 cebule, posiekane drobno
  • 1/2 pora, pokrojonego w półtalarki
  • 2 marchewki, pokrojone na talarki
  • 1/4 bulwy selera, pokrojonego w kostkę
  • 6-8  ziemniaków średniej wielkości, pokrojonych w grubą kostkę
  • 1½ litra bulionu drobiowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać plasterki hiszpańskiej kiełbasy. Smażyć do zrumienienia. Kiełbasę wyjąć i odłożyć. Tłuszcz pozostawić w garnku.
  • Na gorący tłuszcz dodać pokrojona cebulę i pora. Smażyć do zeszklenia.
  • Do garnka dodać marchewkę i selera. Smażyć jeszcze około 2 minut.
  • Dodać pokrojone ziemniaki. Zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia. Gotować jeszcze 15 minut na średnim ogniu. 
  • Wyłączyć ogień. Spróbować. Ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem.
  • Przed podaniem dodać podsmażone plasterki kiełbasy chorizo oraz natkę pietruszki. 
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej