Kapuśniak z czerwonej kapusty: przepis na wykwitną zupę

2021-03-31
Kapuśniak z czerwonej kapusty: przepis na wykwitną zupę
Autor: Shutterstock Kapuśniak z czerwonej kapusty z dodatkiem wina i suszonych śliwek to elegancka i smaczna zupa.
średni
45 min
4

Kapuśniak to popularna zupa, ale ta z czerwonej kapusty przyrządzana jest rzadko. Niesłusznie, bo czerwone warzywa są bardzo zdrowe, a kapuśniak z czerwonej kapusty z proponowanymi przez nas dodatkami jest naprawdę doskonały. I bardzo wykwintny  - dzięki dodatkowi czerwonego wina.

 

SKŁADNIKI

  • 1,5 l wywaru z mięsa i jarzyn
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 10 dag suszonych śliwek
  • 15 dag cytryn
  • 50 dag czerwonej kapusty
  • 30 dag obranych ziemniaków
  • 8 dag cebuli
  • 4 dag tłuszczu
  • 1-2 łyżki maki
  • sól, pieprz,
  • cukier i sok z cytryny do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki umyć,namoczyć, ugotować i przetrzeć przez sito alo zblendować.
  • Cytryny umyć, sparzyć, obrac i pokroić w półplasterki.
  • Kapustę opłukać  pokroić w kostkę, usuwając głąby i nerwy liści. Zalać częścią wywaru i ugotować. Po ugotowaniu skropić sokiem cytryny, by zupa nie zmieniała koloru.
  • Ziemniaki pokroić w kostkę, zalać pozostałym wywarem i ugotować. Połączyć ze śliwkami, kapustą i winem.
  • Cebulę pokroić w kostkę, posmazyć na tłuszczu, dodać mąkę i przyrządzić zasmażkę. Połączyć z zupą i zagotować. 
  • Włożyć cytryny i doprawić do smaku. 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?