Jest pyszna, szybka i pomaga schudnąć. Ta kremowa zupa z cukinii to mój fit hit
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
W tym roku cukinia króluje na naszych stołach. Sprawdza się w potrawach wytrawnych, słodkich wypiekach i domowych przetworach. Jest też głównym składnikiem tej pysznej i aromatycznej zupy, która świetnie smakuje i pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Zobaczcie, jak zrobić obłędną odchudzającą zupę z cukinii i przekonajcie się, że zdrowe też jest dobre.
Czy zupa z cukinii jest dietetyczna?
Jeżeli zastanawiacie się, czy cukinia jest dobra na odchudzanie, odpowiedzią jest ten prosty przepis. Przyrządzona według tego przepisu kremowa zupa z cukinii to maksimum smaku i minimum kalorii. Robi się ją z kilku tanich warzyw, które charakteryzują się wysoką zawartością składników odżywczych. Lekarze i dietetycy polecają je podczas diet odchudzających. To zupa, w której nie ma składników pochodzenia zwierzęcego, więc jest bezpieczna dla wegan i wegetarian.
Z czego zrobić zupę z cukinii na odchudzanie? Lista składników jest krótka i obejmuje tanie produkty, które są dostępne przez cały rok.
- warzywa – cukinia, ziemniaki, cebula
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, zioła prowansalskie
- dodatki – woda, oliwa z oliwek
Jak zrobić zupę z cukinii na odchudzanie?
Dietetyczny przepis na tę pełną smaku i aromatu zupę krem z cukinii jest łatwy i szybki. W sumie czas przygotowanie nie powinien przekroczyć pół godziny. Zupa świetnie smakuje następnego dnia po podgrzaniu, więc od razu można ugotować ją z podwójnej liczby składników.
Jak ugotować zupę z cukinii na odchudzanie? Przepis jest bardzo łatwy i błyskawiczny. Wystarczy kilka składników i chwila wolnego czasu, aby przygotować fit zupę cukiniową na obiad.
- 1. krok – pokrojenie warzyw
- 2. krok – podsmażenie warzyw
- 3. krok – wlanie wody i gotowanie 10 minut
- 4. krok – dodanie cukinii, doprawienie i gotowanie 10 minut
- 5. krok – zmiksowanie zupy z cukinii na gładki krem
Z czym podawać zupę z cukinii na odchudzanie?
Pyszna i zdrowa zupa krem z cukinii idealnie sprawdzi się na obiad podczas diety odchudzającej. Aby danie było jeszcze zdrowsze, warto podać je z dodatkami, które są bogate w składniki odżywcze. Sprawdzą się więc pestki dyni lub słonecznika, czarnuszka czy posiekane orzechy. Kaloryczną śmietanę zastąpi naturalny jogurt. Dodatkowego smaku i aromaty dodadzą odchudzającej zupie z cukinii świeże zioła jak bazylia, szczypiorek czy natka pietruszki.
SKŁADNIKI
- 4 szklanki wody
- 4 ziemniaki
- 3 cukinie
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Dodatkowo:- jogurt naturalny
- pestki lub orzechy
- świeże zioła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Cukinię bez obierania pokroić w kostkę. Czosnek posiekać.
- W większym garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodać czosnek i smażyć minutę, często mieszając.
- Dodać ziemniaki i wymieszać.
- Wlać wodę i gotować 10 minut.
- Dodać cukinię i doprawić ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Gotować około 10 minut.
- Gorącą zupę zmiksować na gładki krem.
- Podawać na obiad udekorowaną jogurtem naturalnym, świeżymi ziołami, pestkami lub orzechami.