Jedwabista zupa dyniowa z rukolą i czerwoną cebulą

Jedwabista zupa dyniowa z rukolą i czerwoną cebulą
Autor: Shutterstock Jedwabista zupa dyniowa z rukolą i czerwoną cebulą
łatwy
40 min
4

Jedwabista zupa dyniowa z rukolą i czerwoną cebulą to prosty posiłek z sezonowych produktów, który pasuje zarówno na codzienny obiad, jak i wystawne przyjęcie. Taka zupa to symfonia znakomicie połączonych smaków i tekstur. Słodka dynia i marchewka oraz wyrazisty czosnek i imbir połączone w pysznym kremie o przyjemnej, gładkiej konsystencji, odświeżająca cytrusowa nuta pomarańczy, chrupiąca czerwona cebula i lekko orzechowa, świeża rukola połączone razem dają niesamowity efekt - smakowy i wizualny.

Zupa dyniowa na przyjęcie

Jeśli chcecie dodatkowo podkręcić smak i wystawny charakter zupy można dodać do niej nieco drobnych kaparów albo marynowanego zielonego pieprzu.

Polecamy też:

SKŁADNIKI

  • 1 dynia
  • 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 marchewki
  • 1 pomarańcza
  • kawałek świeżego imbiru
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 garść rukoli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię umyć, obrać i oczyścić z nasion i włókien. Marchewkę obrać. Czosnek i cebulę obrać.
  • Dynię, marchewkę i imbir zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • W garnku rozgrzać masło (niezbyt mocno). Czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić na patelnię.
  • Smażyć ok 1 minutę, po czym wrzucić startą dynię, marchewkę i imbir. Smażyć ok. 5-7 minut.
  • Następnie zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 20 minut.
  • W tym czasie posiekać bardzo drobno czerwoną cebulę i umyć i osuszyć rukolę.
  • Ugotowane warzywa zblendować na krem i przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Można również dodać szczyptę cynamonu.
  • Zupę przelać do miseczek, wierzch udekorować posiekaną czerwoną cebulą i listkami rukoli.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej