Jedwabista zupa dyniowa z rukolą i czerwoną cebulą

2020-09-18
Anna Szubińska
Jedwabista zupa dyniowa z rukolą i czerwoną cebulą
Autor: Shutterstock Jedwabista zupa dyniowa z rukolą i czerwoną cebulą
łatwy
40 min
4

Jedwabista zupa dyniowa z rukolą i czerwoną cebulą to prosty posiłek z sezonowych produktów, który pasuje zarówno na codzienny obiad, jak i wystawne przyjęcie. Taka zupa to symfonia znakomicie połączonych smaków i tekstur. Słodka dynia i marchewka oraz wyrazisty czosnek i imbir połączone w pysznym kremie o przyjemnej, gładkiej konsystencji, odświeżająca cytrusowa nuta pomarańczy, chrupiąca czerwona cebula i lekko orzechowa, świeża rukola połączone razem dają niesamowity efekt - smakowy i wizualny.

Składniki

1 dynia

2 l bulionu warzywnego lub drobiowego

2 marchewki

1 pomarańcza

kawałek świeżego imbiru

sól i pieprz

2 łyżki masła

1 duża czerwona cebula

1 garść rukoli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Dynię umyć, obrać i oczyścić z nasion i włókien. Marchewkę obrać. Czosnek i cebulę obrać.

Dynię, marchewkę i imbir zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

W garnku rozgrzać masło (niezbyt mocno). Czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić na patelnię.

Smażyć ok 1 minutę, po czym wrzucić startą dynię, marchewkę i imbir. Smażyć ok. 5-7 minut.

Następnie zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 20 minut.

W tym czasie posiekać bardzo drobno czerwoną cebulę i umyć i osuszyć rukolę.

Ugotowane warzywa zblendować na krem i przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Można również dodać szczyptę cynamonu.

Zupę przelać do miseczek, wierzch udekorować posiekaną czerwoną cebulą i listkami rukoli.

Zupa dyniowa na przyjęcie

Jeśli chcecie dodatkowo podkręcić smak i wystawny charakter zupy można dodać do niej nieco drobnych kaparów albo marynowanego zielonego pieprzu.

Polecamy też: