Jedwabista zupa dyniowa z rukolą i czerwoną cebulą
2020-09-18
łatwy
40 min
4
Jedwabista zupa dyniowa z rukolą i czerwoną cebulą to prosty posiłek z sezonowych produktów, który pasuje zarówno na codzienny obiad, jak i wystawne przyjęcie. Taka zupa to symfonia znakomicie połączonych smaków i tekstur. Słodka dynia i marchewka oraz wyrazisty czosnek i imbir połączone w pysznym kremie o przyjemnej, gładkiej konsystencji, odświeżająca cytrusowa nuta pomarańczy, chrupiąca czerwona cebula i lekko orzechowa, świeża rukola połączone razem dają niesamowity efekt - smakowy i wizualny.
Zupa dyniowa na przyjęcie
Jeśli chcecie dodatkowo podkręcić smak i wystawny charakter zupy można dodać do niej nieco drobnych kaparów albo marynowanego zielonego pieprzu.
Polecamy też:
SKŁADNIKI
- 1 dynia
- 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 marchewki
- 1 pomarańcza
- kawałek świeżego imbiru
- sól i pieprz
- 2 łyżki masła
- 1 duża czerwona cebula
- 1 garść rukoli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię umyć, obrać i oczyścić z nasion i włókien. Marchewkę obrać. Czosnek i cebulę obrać.
- Dynię, marchewkę i imbir zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- W garnku rozgrzać masło (niezbyt mocno). Czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić na patelnię.
- Smażyć ok 1 minutę, po czym wrzucić startą dynię, marchewkę i imbir. Smażyć ok. 5-7 minut.
- Następnie zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 20 minut.
- W tym czasie posiekać bardzo drobno czerwoną cebulę i umyć i osuszyć rukolę.
- Ugotowane warzywa zblendować na krem i przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Można również dodać szczyptę cynamonu.
- Zupę przelać do miseczek, wierzch udekorować posiekaną czerwoną cebulą i listkami rukoli.