Jarzynowa z białą fasolą - pożywna zupa bezmięsna na szybko

Jarzynowa z białą fasolą - pożywna zupa bezmięsna na szybko
Autor: Shutterstock.com Jarzynowa z białą fasolą - pożywna zupa bezmięsna na szybko
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jarzynowa z białą fasolą to świetny wynalazek. Jeśli nie macie czasu obierać ziemniaków, fasola z puszki jest doskonałym źródłem węglowodanów. Poza tym fasola dostarcza odżywczego białka roślinnego. Zobacz przepis, jak ugotować  pożywną zupę bezmięsną na szybko. Wprost ekspresowo! 

SKŁADNIKI

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 450-500 g mrożonej mieszanki warzywnej np. zupy kalafiorowej
  • 1 puszka (400 g) fasoli białej, osączonej
  • 1/4 łyżeczki cząbru suszonego
  • 1/4 łyżeczki majeranku suszonego
  • 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
  • pełnoziarnisty chleb na tosty
  • parmezan tarty na tosty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku zagotować rosół. Dodać mrożonkę i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  • Dodać przepłukaną i osączoną fasolę oraz rozstarty w palcach cząber i majeranek. 
  • Zupę doprawić granulowanym czosnkiem. 
  • Chleb pokroić na kromki. Posypać tartym parmezanem i wstawić do rozgrzanego piekarnika pod grill. Opiekać do stopienia sera i zrumienienia tostów.
  • Zupę podawać na gorąco z tostami prosto z piekarnika. 
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli

Zupa fasolowa - 10 łatwych przepisów na fasolówkę

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej