Jarzynowa z białą fasolą - pożywna zupa bezmięsna na szybko
2022-03-19
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jarzynowa z białą fasolą to świetny wynalazek. Jeśli nie macie czasu obierać ziemniaków, fasola z puszki jest doskonałym źródłem węglowodanów. Poza tym fasola dostarcza odżywczego białka roślinnego. Zobacz przepis, jak ugotować pożywną zupę bezmięsną na szybko. Wprost ekspresowo!
SKŁADNIKI
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 450-500 g mrożonej mieszanki warzywnej np. zupy kalafiorowej
- 1 puszka (400 g) fasoli białej, osączonej
- 1/4 łyżeczki cząbru suszonego
- 1/4 łyżeczki majeranku suszonego
- 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
- pełnoziarnisty chleb na tosty
- parmezan tarty na tosty
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku zagotować rosół. Dodać mrożonkę i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Dodać przepłukaną i osączoną fasolę oraz rozstarty w palcach cząber i majeranek.
- Zupę doprawić granulowanym czosnkiem.
- Chleb pokroić na kromki. Posypać tartym parmezanem i wstawić do rozgrzanego piekarnika pod grill. Opiekać do stopienia sera i zrumienienia tostów.
- Zupę podawać na gorąco z tostami prosto z piekarnika.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli