Jaka zupa na obiad? Koperkowa z białą kiełbasą na szybko
2022-03-11
łatwy
30 min
4
Jaka zupa na obiad? Najlepsza jest zupa, którą można przygotować jak najszybciej. Polcam koperkową z białą kiełbasą. Z surowej masy kiełbasianej, która jest już doprawiona można przygotować obłędnie smaczne klopsiki. Po prostu pychota!
SKŁADNIKI
- 2 surowe kiełbasy białe
- 1,5 l rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego
- 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 100 g makaronu krajanka
- 1 pęczek koperku
- 1/2 pęczka natki pietruszki (opcjonalnie)
- 2 listki laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 6 ziaren pieprzu
- sól i zmielony pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rosół zagotować z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem.
- Dodać do niego ziemniaki. Gotować 5 minut.
- Z surowej kiełbasy zdjąć osłonkę (flaczek). Z masy mięsnej utoczyć kulki wielkości orzecha.
- Pulpeciki przygotowane z masy kiełbasianej wrzucać na wrzącą zupę. Gotować 5 minut.
- Do zupy dodać makaron i gotować 4-6 minut zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na koniec dodać posiekany koperek i ewentualnie natkę pietruszki.
- Spróbować i doprawić do smaku.
Biała kiełbasa: Jaki jest jej skład? Z czego się ją robi?