Jaka zupa na obiad? Koperkowa z białą kiełbasą na szybko

Jaka zupa na obiad? Koperkowa z białą kiełbasą na szybko
Autor: Shutterstock.com Jaka zupa na obiad? Koperkowa z białą kiełbasą na szybko
łatwy
30 min
4

Jaka zupa na obiad? Najlepsza jest zupa, którą można przygotować jak najszybciej. Polcam koperkową z białą kiełbasą. Z surowej masy kiełbasianej, która jest już doprawiona można przygotować obłędnie smaczne klopsiki. Po prostu pychota! 

SKŁADNIKI

  • 2 surowe kiełbasy białe
  • 1,5 l rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego
  • 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 100 g makaronu krajanka
  • 1 pęczek koperku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki (opcjonalnie)
  • 2 listki laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu
  • sól i zmielony pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rosół zagotować z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem.
  • Dodać do niego ziemniaki. Gotować 5 minut. 
  • Z surowej kiełbasy zdjąć osłonkę (flaczek). Z masy mięsnej utoczyć kulki wielkości orzecha.
  • Pulpeciki przygotowane z masy kiełbasianej wrzucać na wrzącą zupę. Gotować 5 minut.
  • Do zupy dodać makaron i gotować 4-6 minut zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Na koniec dodać posiekany koperek i ewentualnie natkę pietruszki. 
  • Spróbować i doprawić do smaku. 
Biała kiełbasa: Jaki jest jej skład? Z czego się ją robi?

Krupnik - najlepsze przepisy na domową zupę

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej